Mama

Emina Pršić: Kod nas su doživljaji uvijek ispred poklona

Emina Pršić

Emina Pršić Prasnikar za sebe će reći da je diplomirani odgajatelj, voditeljica, spisateljica te mama četverogodišnje Leilani. Možda ste čuli njen glas u nekoj tv reklami, vidjeli je u sapunici ili kao voditeljicu pod svjetlima reflektora.

Rado je ugostila našu redakciju u svojoj obiteljskoj kući u Samoboru, a mi smo malo pretresli što je novo kod uvijek vesele i srdačne Emine.

Emina Pršić
Foto: Pitajmamu

Osim što nas je nahranila jako ukusnim kremšnitama, ispričala nam je i kakvim se novim projektima bavi, u kojim aktivnostima s kćerkicom Leilani najviše uživa, kakvim se roditeljem smatra te zašto nije mama od materijalnih poklona.

Jedna od najvećih novosti je projekt „Kako odgojiti uspješne ljude“, koji je usmjeren na razvoj emocionalne inteligencije mladih koja je, po njenom mišljenju zanemarena.

Emina Pršić
Foto: Pitajmamu.hr

Započela sam s emocionalnim opismenjavanjem u srednjim školama. Glavna misao vodilja u svemu bila mi je danas toliko zanemarena emocionalna inteligencija, bez koje u stvari ništa u životu ne možeš. Uzalud ti i obrazovanje i sve, ako se nećeš znati snaći u novim životnim situacijama. To je ono što smatram da nedostaje u školstvu. S mladima puno pričamo i o zrelom partnerstvu te zdravom roditeljstvu – ispričala je Emina.

Kad smo je pitali gdje pronalazi inspiraciju za sve svoje projekte, pa tako i ovaj posljednji, Emina nam je odgovorila kako joj sve to dolazi prirodno. No, velika joj je inspiracija prijateljica i suradnica, Ivana Šešo koja je ujedno i Leilanina kuma.

Emina Pršić
Foto: privatni album

Ona joj je u životu puno pomogla svojim savjetima i razgovorom. Tada je Emina poželjela da svatko ima jednu Ivanu u svom životu, što je naravno nemoguće. Zato je odlučila njihovo zajedničko znanje i iskustvo, podijeliti.

To je vodilo pisanju knjiga.  No, potom mi se iskristaliziralo da mladi ljudi danas više gledaju nego čitaju, pa se potrebno negdje i pojaviti kako bi ih zainteresirao za ono što im imaš za reći. Kako smo okruženi digitalnom generacijom, počele smo snimati i YouTube klipove. Vjerujem da smo do sada „pokrpale“ puno duša.

Emina Pršič
Foto: Pitajmamu.hr

Uz toliko obaveza, Emina se ipak stigne u potpunosti posvetiti svojoj Leilani, iako, otkriva, važno je raditi ono što voli i biti ispunjena. Prve tri i pol godine otkako joj se kćerkica rodila, bila je posvećena samo  njoj. No, onda je poželjela vratiti se onome što ona je, a vjeruje kako će svojom odlukom i Leilani biti dobar primjer.

Želim da moja kći jednog dana bude ostvarena i samosvjesna žena, ne samo i isključivo majka. To je nešto što ti moraš htjeti, a ne što ti društvo nameće.  Nikad se sebe nisam odrekla kao partnerice i kao žene, a niti kao žene koja voli izlaske i putovanja!

A upravo su putovanja ono u čemu s Leilani najviše uživa. Zadnje su posjetili Budimpeštu gdje je podjednako oduševljeno kao i njezina četverogodišnjakinja, obilazila dječje atrakcije i muzeje. Kaže, te su joj uspomene neprocjenjive.

Emina Pršić
Foto: Pitajmamu.hr
Velika mi je želja jednu cijelu godinu provesti putujući sa suprugom i Leilani po svijetu. Razmišljala sam da bi to moglo biti prije polaska u školu, prije nego će ona nešto morati i biti dio sustava. Jednostavno, stavili bismo „život na pauzu“ i uživali.

No, daleko da je uz svu tu uživanciju Emina zaboravila na ono što je u roditeljstvu važno. Vjeruje kako je to postavljanje granica bez kojih djeca u stvari ne znaju funkcionirati.

Emina Pršić
Foto: Pitajmamu.hr

Nisam helikopter ili kosilica roditelj, autoritativna sam, ali i pravedna, Imam balans kojim ću Leilani pružiti ono što joj u danom trenutku treba. U prvoj godini života to su ljubav, pažnja i skrb. U trećoj godini djeca postaju mali manipulatori, pa gledaš kako postići dogovor – ispričala nam je, dodajući kako se trudi usmjeriti kći u pravom smjeru, a na njoj je poslije da odluči kakav će si život izgraditi.

Kada su pokloni u pitanju, i tu je kreativna. Kaže, zanimljiva su obitelj kod kojih doživljaj ima prednost nad materijalnim. Tako je malena Leilani za prvi rođendan dobila pjesmu i spot. Potom su svi zajedno zasadili drvo u vrtu, išli na izlet u Gardaland…

Ona nije dijete koje će ući u trgovinu i tražiti nešto. Uživa u svemu kreativnom – objasnila je Emina.

Foto: Pitajmamu.hr, privatni album