Mama

Emina Pršić: Želim da Leilani bude pametna i sretna

Pitajmamu Emina Pršić 1

Pripremila: Ines Rakočević, Foto: Jasmina Cviljak, Make up: Ana Maglica, Frizura: Marina Jekešić /Ritual Beauty centar

Spisateljica, voditeljica i glazbenica Emina Pršić svestrana je mama uskoro dvogodišnje Leilani, a kako je majčinstvo utjecalo na njezin život, ispričala nam je u idiličnom okruženju svog obiteljskog doma u Samoboru.

Prisjetite se za nas nezaboravnog trenutka za svaku mamu, onoga kada ste doznali da ste trudni. Kako ste reagirali i što vam je prolazilo mislima?
Suprug je bio na službenom putu, napravila sam kućni test  koji je pokazao jednu tamnu a drugu bljeđu crtu. Pomislila sam da možda ipak nije ispravan test, iako sam od prvog dana osjetila da sam trudna. Nevjerica je bila prisutna jer se naša pobjednica Leilani „primila od prve“ iako su nam šanse bile doista male s obzirom na to da se suprug prije 15 godina odlučio na vazektomiju. Ali ona je bila odlučna doći na svijet.

Pitajmamu Emina Pršić 3

U kakvom sjećanju Vam je ostao porođaj i je li mu Vaš suprug prisustvovao?
Zbog dostojanstva, skrbi i individualnog pristupa porođaj je bio u privatnoj klinici. Kao ženi, a ne pacijentici, ostao mi je u jako dobrom sjećanju. Starija sestra Sindi bila je uz mene, a suprug Vedran čekao je u apartmanu, ali je do samog porođaja cijelo vrijeme bio uz mene kao podrška. Za sestru sam se odlučila za vrijeme samog čina izgona jer sam  osjećala dodatnu sigurnost uz nju kao glavnu medicinsku sestru. Od osamnaeste godine imala sam  takozvani fond za dostojanstvo gdje sam štedjela svaki mjesec određenu svotu novca za privatni porođaj  potaknuta određenim lošim iskustvima u pojedinim  državnim bolnicama i uvjetima koje sam ondje zatekla. Strah  ima velike oči.

Osjećate li da Vas je majčinstvo promijenilo, i ako jest, na koji način?
Itekako me promijenilo. Postoji cijeli jedan spektar emocija koje nisu šljokice, jednorozi i dugine boje. Roditeljstvo je korjenita životna promjena. Dijete mijenja sve: dan, noć, život, partnerstvo. Mijenja raniji život naglavačke ponajviše ispitujući naše granice tolerancije. Prva godina dana  s bebom psihički je i fizički kaotičan proces preobraćanja u majku. Još uvijek svaki dan učim i krećem ispočetka. Upravo o ovoj drugoj, manje zastupljenoj strani progovaram u svojoj trećoj knjizi ‒ “Ljubav beba blagostanje i sranje”, a koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana.

Po struci ste odgojiteljica, je li Vam i kako to praktično pomoglo u roditeljstvu?
Ima nešto u onoj da su u postolara najgore cipele. Kad se radi o vlastitom dijetu,  često me spopala Sokratova misao: „ Znam da ništa ne znam.“ Prethodna naučena teorija pala bi u vodu, pucala bih po šavovima od umora, iscrpljenosti i nisam vladala situacijom. Zato je u takvim trenutcima važan partner koji potegne kada vi zakažete. Od stručnih tajni mogu potvrditi da je dosljednost u odgoju kao i svakodnevna rutina sigurnosti za dijete od velike pomoći na duge staze, a strpljivost i disciplinu treba bildati svaki dan ponovo.

Kao književnica, koliko pažnje polažete čitanju svojoj kćeri i kada ste joj počeli čitati? Zanimaju li ju već sada slikovnice i drže li joj pažnju?
One najjednostavnije plastificirane slikovnice listamo već od trećeg mjeseca života. Prvo što sam kupila prilikom opremanja njezine sobe bila je polica za knjige i slikovnice. Svaki dan čitamo barem jednu slikovnicu i s radošću mogu reći kako je upravo neki dan u vožnji sama meni počela čitati priču započevši rečenicom: „Jednoga dana ….“ Potvrda je to koliko doista upijaju kao male spužve sve što se oko njih događa i kako posebno treba obratiti pozornost na sve što radimo i kako djelujemo u njihovoj blizini. U zadnje vrijeme, kao nadopunu čitanju, subotom ujutro idemo u kazalište Mala scena  na predstave za djecu njezine dobi u trajanju od trideset minuta.

Pitajmamu Emina Pršić 4

U kojim zajedničkim aktivnostima najviše uživate kao obitelj?
Uživamo u prirodi i životu izvan grada. Dok druge obitelji moraju planirati izlet u prirodu, mi kao da živimo izlet. Čim izađemo iz kuće, imamo ispred sebe gorja, šume, parkove, livade, eko-selo, jezera.

Kako ste se odlučili za ime Leilani?

Posebno je i prvi put smo se susreli s njim. Oboma nam je strast putovanje. Ranije smo puno avanturistički putovali. Ne kao turisti, nego kao putnici u namjeri da istražimo svaki kutak zemlje u kojoj se nađemo. Kažu da nas ime obilježava cijeli život. Havajsko ime Leilani asociralo je na  vedrinu, veselje i pozitivu. Značenje imena jest nebesko dijete, ali i prepoznatljiv havajski cvijet.

Intervju u cjelosti pročitajte u časopisu Mama&Beba. (lipanj 2018.)

Mama&Beba 139 naslovnica