Bebe i mališani

Deklaracije na dječjim kašicama – znate li ih čitati?

U nedostatku namirnica provjerenog podrijetla i načina uzgoja, za prehranu vašeg mališana pravi su izbor gotove dječje kašice, obzirom da na svom putu od namirnice do gotovog proizvoda na polici moraju proći preko čak 200 različitih kontrola kvalitete.

No, kako znati odabrati pravu kašicu? Što to sve piše na deklaraciji?

Svakako najprije obratite pažnju na dob za koju je kašica namijenjena. Na svakom proizvodu dječje hrane vrlo vidljivo mora biti označena dob od koje ju dijete smije konzumirati.

Zatim pogledajte sastojke. Je li u pitanju jedan sastojak ili više njih? Kašice od jednog sastojka (npr. jedne vrste voća ili povrća) svakako izaberite ako tu vrstu namirnice dajete djetetu po prvi put, kako bi mogli primijetiti eventualne neželjene reakcije.

Bebivita kašice za laku noć imaju novu recepturu i sve su bez dodatka šećera!
Bogate su energijom, vitaminima B skupine, kalcijem i hranjivim tvarima neophodnima za rast i razvoj vaše bebe.
Više informacija potražite klikom na Bebivita kašice za laku noć

Ukoliko je dijete već isprobalo više različitih vrsta voća ili povrća, možete izabrati kašicu koja sadrži više isprobanih sastojaka.
Nabrajanje sastojaka na kašici kao i sam naziv kašice je uvijek padajući niz, što znači da je na prvom mjestu sastojak kojeg ima najviše, npr. u kašici  „Jabuka s breskvom i marelicom“ najviše ima jabuke, zatim breskve pa marelice.

Što na deklaraciji znače posebne značajke proizvoda?

Na deklaraciji su navedene i posebne značajke proizvoda kao npr. bez dodanog šećera, bez dodatka soli, bez aroma, zgušnjivača, konzervansa, glutena.

dječje hranaMože vas zbuniti ako, nakon takvih navoda, u tablici sastava proizvoda naiđete na iskazanu vrijednost šećera ili soli, ali to se tada odnosi na šećer ili sol prirodno prisutan u namirnici koja je u kašici (npr. šećer prirodno prisutan u voću ili sol iz mesa).

Na nekim kašicama je naglašena prisutnost nekih nutritivno vrijednih elemenata koje sadrži kao npr. željeza, omega-3 kiselina ili nekih vitamina.

Ne zaboravite provjeriti i način upotrebe te mogućnost pohranjivanja ukoliko se ne potroši u jednom obroku.

Istraživanje šarenog svijeta gotovih dječjih kašica može početi! Sretno!

Foto: Freepik, promo