Mama

Danijela Pintarić: Sve se okreće oko Meline

Danijela Pintarić

Ljubitelji kazališta znaju je kao zvijezdu mjuzikla na daskama matične Komedije, a šira publika po nastupima na festivalima, od kojih se najviše ističe onaj kajkavskih popevki. Ove je godine nastupila i na Dori s Bojanom Jambrošićem. Kamo god naša poznata sopranistica krenula, glazba je njezina velika ljubav. No, prošle je godine u njezin život stigla još jedna velika ljubav – djevojčica Melina. Dok je vrckasta Melina zaokupljala maminu pozornost, mi smo je ipak uspjeli navesti da pogleda i našu kameru, a odgovorila je spremno i na naša pitanja…

Cijeloga ste života posvećeni glazbi, a sada je tu jedna druga velika ljubav. Kako se Melina uklopila u Vaš život?

Melina je sve okrenula naglavačke. Sada je ona prioritet oko kojega se sve ostalo okreće. Prije nje sam bila tip osobe koja je funkcionirala po principu „red, rad, disciplina“, pa su me kolege iz Komedije onako od milja prozvale „štreberica“.

Uvijek sam bila pripremljena, redovno vježbala, obvezno dovoljno spavala da bi mi glas bio u najboljoj mogućoj formi… Sada mi se čini da mi je život u potpunom kaosu, sve radim stihijski i intuitivno, ali začudo sve stignem. Ljubav i odgovornost prema tom malom biću daje mi snagu koje nisam bila ni svjesna. No, bilo bi idealno kad bi dan trajao barem 36 sati.

Danijela Pintarić, intervju
Foto: Mama&Beba
Prošlo je već godinu i pol otkako ste postali mama. Jeste li se lako navikli na majčinstvo ili se i danas uhvatite kako se čudite tome što ste – mama?

Sjećam se da sam se Melini prošlog ljeta slučajno obratila sa – seka! Bili smo u Osijeku kod moje mame, a kako imam mlađu sestru i dosta mlađeg brata, ja sam ih često čuvala i brinula se o njima dok su bili mali. Tada sam viknula Melini: „Evo, sad će doći seka!“ Srećom, to mi se više ne događa, pa pretpostavljam da sam se naviknula na činjenicu da sam sada ja mama.

Prema nekadašnjim kriterijima, postali ste mama nešto kasnije od, rekli bismo, prosjeka. Razmišljate li ponekad kako bi to izgledalo da ste rodili puno prije? Biste li tada bilo spremni za Melinu?

Dijete sam priželjkivala godinama, ali okolnosti su se tako poklopile da je Melina stigla tek sada. Nikad nisam odgađala majčinstvo, barem ne zbog sebe. Ne mogu zamisliti kako bi bilo da sam ranije rodila niti bi li mi to donijelo više prednosti ili nedostataka. Mogu samo govoriti iz sadašnje perspektive.

Film ili knjiga?
Nakon dugo premišljanja, ipak knjiga. Volim kada putovanje dulje traje i kad mogu sama zamišljati.

Mislim da je prednost što sam sazrela kao osoba, što znam tko sam, što hoću i kamo idem, jer se sve naše nesigurnosti odražavaju i na našu djecu. Ne možete djetetu usaditi nešto što sami nemate ili prenijeti mu vrijednosti u koje sami ne vjerujete. Također, premda nisam odgađala majčinstvo zbog karijere, moram priznati da je prednost to što sam se profesionalno ostvarila. Iako i dalje imam želje i snove, nisam opterećena karijerom i sve radim s puno više lakoće nego prije.

Danijela Pintarić, mama i beba
Foto: Mama&Beba
Nedavno je krenula u jaslice. Kako se ondje snašla? A kako ste Vi to podnijeli?

Ponosna sam na njezinu prilagodbu jaslicama. Veseli se kada dođe, odmah uleti u sobu i počne se igrati, jede i spava, ali se razveseli i kada dođem po nju. Ima divne tete, Branku i Ljiljanu, koje se o malim Srčekima brinu s puno pažnje i ljubavi. Imam povjerenja u njih, tako da sam posve mirna.

Danijela Pintarić, intervju
Foto: Mama&Beba
Što biste u ovih godinu i pol izdvojili kao najvažnije čemu Vas je Melina naučila?

Naučila me da i s četiri sata spavanja glas može odlično funkcionirati. J  No, osim toga, naučila sam posložiti prioritete, birati bitke i ne opterećivati se nebitnim stvarima. Od „Drama Queen“ postala sam „Mama Queen“.

Otkrijte nam kako je Melina dobila to zanimljivo ime?

U vrijeme mog odrastanja ime Danijela bilo je vrlo često. Gdje god sam došla, postojala je barem još jedna, pa nas u pravilu nitko nije zvao imenom nego prezimenom. To mi je bilo malo krivo, pa sam svom djetetu odlučila dati ime koje nije često, ali je lijepo i jednostavno. Jedne večeri nakon predstave počela sam u glavi kombinirati Melita, Melanie, Melinda i na kraju došla do Meline. Sada mi je to smiješno, ali nikada prije nisam čula to ime pa sam otišla na internet vidjeti postoji li uopće.

Izlet u šumu ili šetnja centrom grada?
Šetnja centrom. Šuma me uvijek asocira na bube.

Doznala sam da ne samo da postoji nego je nastalo od grčke riječi „melis“, što znači „med“, te da postoji i vrlo popularna grčka glumica starije generacije koja nosi to ime – Melina Mercouri.
Melininu tati Jakovu ime se toliko svidjelo da više nije htio čuti ni za jedno drugo. I kada se Melina rodila, s olakšanjem smo shvatili da joj upravo to ime najbolje odgovara.

Danijela Pintarić, mama i beba
Foto: Mama&Beba
Vodite li Melinu u kazalište? Kako reagira na glazbu? Tijekom snimanja iznenadila nas je njezina muzikalnost uz zvuk klavira!

Namjeravam je uskoro odvesti u Komediju, nakon probe ili prije predstave, jer me jako zanima kako će reagirati na te zvukove, kostime i atmosferu. Planiram je voditi i u Malu scenu. Melina obožava dječje pjesmice i iznenađujuće ih točno ponavlja. Otkrila je klavir i sve češće traži da joj ga otvorim. Veseli me što prepoznaje i voli glazbu, no nisam opterećena time hoće li krenuti našim stopama. Važno mi je da u njoj uživa jer glazba tome i služi.

Razgovarala: Nataša Krstičević
Foto: Jasmina Cviljak
Šminka: Mihaela Mirković

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (studeni 2019.)
Mama&Beba