Bebe i mališani

Bušenje ušiju kod djece – sve što trebate znati

Pitajmamu Probusite Usi

Male djevojčice često zažele naušnice, a neke mame požele svojim kćerima probušiti uši prije nego one same to požele. Je li bušenje ušiju bezopasno?

Prije nego se odlučite na taj potez i donesete konačnu odluku evo nekoliko informacija koje biste trebali znati o bušenju ušiju:

Uši se buše iglom

Pištolj za bušenje ušiju nekada je bio “hit”, ali to ne znači da je idealan ili siguran. Naime,oni su napravljeni od plastike i ne mogu se zbog svih plastičnih dijelova dobro dezinficirati, a i sama metoda bušenja uzrokuje traumu i nepotrebnu bol zbog naglog probijanja ušnih resica.

Igle za bušenje koje se koriste u specijaliziranim piercing studijima su bolji odabir jer su jednokratne, a i vrlo oštre, pa klize kroz tkivo i ne uzrokuju štetu.

Bušenje ušiju bi trebali obavljati profesionalci

Ljudi koji buše uši u zlatarnama najčešće (vjerojatno) nisu prošli nikakvu obuku vezanu uz krvno prenosive bolesti ili higijenu probušenog područja. U većini zlatarni ne stavljaju rukavice prilikom bušenja ušiju, što je vrlo nehigijenski.

Umjesto toga, ako djetetu već odlučite probušiti uši, potražite piercere s certifikatom, koji su usput i osposobljeni za pružanje prve pomoći te poznaju anatomiju uha.

Profesionalci će tražiti pristanak

Time će postići da dijete stekne svjesnost i autonomiju nad svojim tijelom. Mnogi roditelji će to smatrati “nepotrebnim”, ali ustvari ova točka je najspornija. Dijete bi svakako trebalo samostalno odlučiti želi li da mu se probuše uši ili bilo koji drugi dio tijela. To im pruža osjećaj kontrole nad izgledom, vlasništva nad tijelom, ali daje i osjećaj da se njegove želje uvažavaju.

Nakit mora biti kvalitetan, a ne “pozlaćen”

Blještavi nakit, pozlaćene naušnice, ništa od toga što će vam na prvu privući pogled nije dobar odabir za prvi nakit u uhu vašeg djeteta. Zašto? Radi se o nakitu koji može izazvati alergijske reakcije. Puno bolji odabir je nakit izrađen od medicinskog čelika, bezolovnog stakla, titana ili 14-karatnog zlata.

Briga o probušenom uhu je isto važna

Sićušna rupica u djetetovu uhu može izazvati puno problema ako se ne tretira na pravi način. Preporuka da se nakit ne vrti u uhu dvaput dnevno kako se naušnica ne bi “zalijepila” je potpuno pogrešna i zastrajela i taj potez može samo iziritirati ranu i dovesti do oticanja.

Također, imajte na umu da kod male djece lako može doći i do infekcije jer će dijete vjerojatno prljavim ručicama prtljati po naušnici. Pobrinite se držati ručice daleko od uha, a ranu redovito čistite.

Čišćenje alkoholom, što se također prije prakticiralo, može dovesti do iritacije i nije više preporučljivo.

Najboljom se dezinfekcijom probušenog uha, smatraju obični sapun i voda ili pak fiziološka otopina.

Foto: Freepik