Obitelj

Blagdanski stres – kako ga se riješiti kod malih i velikih

pitajmamu-stres

Blagdani su pred nama i ma kakvi god bili, to je uistinu divno vrijeme! No, nećemo si lagati, uz svu strku i drukčiju rutinu blagdanski stres je neizbježan. Izborite se protiv tog!

Kuhaj, spremaj, čisti, pa kako pomislite da ste završili, iskoči nešto novo. Sve je strka, stalno nešto „morate“. Pa onda vam još i kolači ne uspiju, francusku salatu presolite, „riknu“ vam lampice na boru… Blagdanski stres je zagarantiran.

⇒Čitajte i KAKO STVORITI NAJLJEPŠE USPOMENE ZA BEBIN PRVI BOŽIĆ

A s druge strane, mališani čekaju samo da se netko igra s njima i žele pomagati u kuhinji. Uzbuđeni su zbog poklona, Djeda Božićnjaka, a ni sami ne znaju kako se nositi s time….

Možda vam pomognu naši savjeti!
Za mamu
  • Razmislite što uistinu volite raditi i to radite. Sve ostalo što možete, odgodite.
  • Imajte na umu da ne možete uvijek sve razveseljavati – malo razočaranja nije smak svijeta.
  • Dovoljno je napraviti, ne mora biti savršeno.
  • Domaće je super, ali bolje je bez stresa. Ako volite peći, uživajte! Ako ne volite – kupite.

⇒Zašto ne biste s mališanima ispekli SNJEGOVIĆ PIZZU?

  • Vrijeme za odmor je važno za sve, nemojte ga preskakati. I uključite sebe!
  • Izađite i udahnite svježeg zraka, osjetite sunce, pogledajte zvijezde…
  • Sjetite se – to je samo loš trenutak, težak dan. To ne znači da je Božić upropašten.
Za mališane

Držite se rutine. Djeci je rutina ugodna, pa pokušajte ustrajati na istoj rutini barem s onim stvarima s kojima možete. Popodnevni spavanac, obroci, odlazak na spavanje – to neka bude u isto vrijeme. Ove godine vaš raspored druženja s drugima neće biti krcat, pa će biti lakše. Opustite se, pa ćete tako i djeci priuštiti lakše podnošljiv tempo.

Uputite ih u raspored. Kad znate što ćete taj dan raditi i kako će vam dan izgledati, obavijestite o tome mališane. Možete im dati i napisani raspored – za manju djecu slikovni. Jednostavnim rečenicama uputite ih u to kako će vam dan izgledati. Na primjer, preduhitrite njihovo žicanje da gledaju televiziju, pa odmah recite da poslije ručka svi zajedno gledate film.

⇒Zabavite se KUGLANJEM UZ ČUNJEVE DJEDA BOŽIĆNJAKA

U raspored uvrstite odmor. Barem pola sata odmora važno je da bi djeca napunila svoje baterije, baš kao i vi. Ne mora to biti spavanje, ali neka budu mirne aktivnosti – čitanje, razgovor, društvene igre, pa čak i ljenčarenje uz neki ekran. Mozak se mora resetirati i za to mu je potreban odmor.

Dopustite im da se ispušu. Dajte im dopuštenje da vam se dođu požaliti zbog nečeg što ih muči ili ih žalosti. Ako vam ne znaju reći, neka nacrtaju.

Neka se preznoje! Fizička aktivnost je važna i korisna, a pomaže svakom da se osjeća dobro i psihički. Izađite van i pobrinite se da djeca hodaju, trče, igraju se u snijegu. Ili doma upalite glazbu i plešite!

Foto: Freepik