Bebe i mališani

Bebin osmijeh – kada ga očekivati i zašto ga toliko volimo?

Bebin prvi osmijeh

Složit ćemo se svi da je prvi bebin osmijeh jedna od najljepših stvari na svijetu! A kada se beba počinje smijati? Vrlo rano i to čak poslije šestog tjedna života.

Bebin osmijeh je nesumnjivo jedan od najljepših trenutaka roditeljstva. Jedan je od velikih prekretnica u bebinom životu, a roditeljima pravi poklon.

Prvi osmijeh

Bebin prvi osmijeh možete očekivati između šestog i 12 tjedna života i to nakon nekoliko tjedana eksperimentiranja sa zvukovima.

Osim plača beba na razne načine pokušava komunicirati s okolinom, a posebno s  mamom. Moramo imati na umu da beba cijelo vrijeme gleda lica iz svoje okoline i pokušava ih oponašati.

Obzirom na to da se rijetko tko mršti ili ljuti na bebu, beba će uglavnom gledati osmijehe oko sebe. Upravo zato će se i vrlo brzo nasmijati!

Bebin osmijeh volimo!

Jednom kada vam beba pokloni svoj prvih osmijeh, a vi ga, naravno, oduševljeno dočekate možete očekivati eksploziju osmijeha. Naime, smijeh je zarazan i zbog njega se dobro osjećamo. Jednako kao što se mama osjeća divno kada joj se beba smiješka jednako se osjeća i beba.

Uz plač, smijeh je jedan od ključnih pokazatelja zadovoljstva vašeg malenog klupka sreće. A što se beba više smije i roditelji će se više smijati, pa će svi biti, dakako, sretniji!

Učenje kroz igru

Beba će kroz svoje smijanje učiti puno novih zvukova, ekspresija, grimasa, načina kako svoje roditelje nasmijati, ali i kako tražiti nešto od njih.

Primjerice, iako će početni osmijesi biti nešto rjeđi jednom kada se beba nauči smijati proizvodeći zvukove, spremna je za igru.

Pokušajte činiti stvari koje nasmijavaju i promatrajte reakcije!

Foto: Freepik