Mama

Beba je stigla, a vas je svladala iscrpljenost – ima li pomoći?

iscrpljenost

Pijući svoju treću kavu, razmišljate o tome da pokušate držati oči otvorene s pomoću šibica i bacate pogled na sat. Tek je 3 ujutro – pakao nedostatka sna.

Možda ste devet mjeseci slušali šale o besanim noćima, ali niste mogli ni zamisliti da će majčinstvo ovako izgledati i da će vas “preuzeti” iscrpljenost. No ne očajavajte, postoje načini da preživite izmaglicu iscrpljenosti tih prvih tjedana…

Pa koliko uopće mama spava?

Kad vaša divna mala beba stigne kući, možete potpuno zaboraviti na pošteno spavanje noću. Prilično je uobičajeno da novopečene mame spavaju samo dva sata u 24 sata. Kad je o spavanju riječ, priroda radi u prilog bebe a na štetu majke.

Po tamnim podočnjacima i umornim licima roditelja malih beba možete vidjeti koliko su umorni – da ne spominjemo pobljuvkanu odjeću i komične frizure!

Većina novorođenčadi jede svaka tri do četiri sata, a ubrzo nakon toga isporučuje prekrasno smrdljivu pelenu. A plač vas budi u cik zore, koju vidite očiju mutnih od pospanosti. Prolaze dani u vrtlogu pelena, hranjenja, pranja, brige, izbjegavanja telefonskih poziva i zabavljanja gostiju. Tko ne bi posustao?

„Ja ozbiljno nisam mogla vjerovati da je to istina“, kaže Lana (30), mama 11-mjesečnog Ivana. „Došlo mi je da nekog zgrabim za rever kaputa i vičem: Nisam spavala dva puna dana! Dva dana! Kako to može biti istina?“

Deprivacija sna na čudan se način može poigrati s vašim mozgom. I ne samo to: ona različito utječe na ljude. Možete biti dezorijentirani ili gubiti koncentraciju pa možete postati neugodni, plačljivi ili tjeskobni.

Svaki novopečeni roditelj ima priču o trenutku kad mu se mozak pretvorio u kašu. „Rajko je bio star tjedan dana i mi smo bili u rasulu“, kaže Helena (28). „Otišli smo u šetnju s kolicima, a moj muž je bio takav zombi da je bacio pisma u koš za smeće. Morali smo ih onda vaditi, a ljudi su nas zaista čudno gledali.“

Čak i razgovor može biti izazov nakon tko zna koje neprospavane noći po redu. „Razgovarala sam sa sestrom, ali riječi mi nisu izlazile iz usta onako kako bi trebale“, kaže Tajana (29), mama Lole (4 mj.). „Bila sam tako umorna da doslovno nisam mogla sastaviti nijednu rečenicu.“

Odspavajte kad god možete!

Ako ste predugo kronično neispavani, to vas može zaista dovesti do ruba. Mladi roditelji stalno se pitaju „radimo li to dobro?“. Dodajte tome premalo sna i možete se osjećati pregaženo. Možete postati ojađeni, a onda sve postaje sve gore i gore. Ako vam to zvuči poznato, vrijeme je da malo odspavate – na bilo koji način.

Stručnjaci uvijek kažu: “Spavajte kad i beba”. A vi uvijek mislite: “Da, baš, kao da je to lako…” Ali nema razloga da ne bude. Čak i deset minuta ulovljenog sna može vas nakratko oporaviti. Istraživanja pokazuju da će vaše tijelo iskoristiti svaki, pa i najkraći san za duboko spavanje koje odmara.

Mame često misle da trebaju glačati rublje kad beba spava. Ali važnije je malo odspavati. Možete prileći na bilo koje udobno mjesto, ako uspijete isključiti mozak. Ne dopustite da vam krivnja uskrati odmor. Uz toliko zahtjeva za vaše tijelo i emocije, nema boljeg načina da iskoristite vrijeme dok beba spava nego da i sami sklopite oči. Usisavanje može pričekati.

Pomozite si i svladajte iscrpljenost

Kad ste iscrpljeni, najbolje što možete učiniti jest potražiti pomoć. Mladi roditelji često misle da se moraju sami brinuti za bebu 24 sata. Ali ako se baka ponudi pomoći vam i čuvati bebu dok se vi odmarate, svakako prihvatite!

Razum vam može sačuvati i dobra organizacija. Pokušajte napraviti plan. Podijelite noć. Kad beba zaplače, ne trebaju ustati oba roditelja, stoga se izmjenjujte. Jednu noć vi spavajte dok se vaš partner brine za bebu, i obratno. Čak i ako dojite, neka tata donese i odnese bebu iz kolijevke, čeka dok podrigne, presvuče je ako treba…
Ako su noći i dalje noćna mora nakon četiri tjedna, razmislite što biste mogli promijeniti. Ako želite da se beba nauči sama umiriti, pokušajte naći srednji put između toga da skačete iz kreveta iste sekunde kad začujete plač i ignoriranja. Pokušajte umiriti bebu samo dodirom ili s nekoliko riječi.  A naravno, tu je uvijek i četvrta kava…

AKO NIŠTA DRUGO NE UPALI… 🙂

•    Recite mužu da idete skočiti po… pa, kruh. Odvezite se iza ugla, parkirajte se i odspavajte.
•    Recite da ćete se okupati, pa odnesite pokrivač u kupaonicu. Kome je čistoća važna?
•    Naslikajte si oči na kapcima – tako možete potajno odrijemati dok bebu obilaze silni gosti.
•    Ne gubite vrijeme pospremajući krevet kad možete leći u njega i malo othrkati.
•    Drijemanje na nužniku nije idealno, ali ponekad je nužno.

Foto:  Freepik