Mama

Djetetu treba zadovoljna majka!

Djetetu treba zadovoljna majka – vjerujem da će se većina majki složiti s tom izjavom, no ubrzo nakon toga krenut će u objašnjavanje zašto baš one to ne mogu biti kako roditeljstvo iscrpljuje do te mjere da ne ostavlja prostor da se majka brine o svojim potrebama.

I mi ćemo se složiti s dijelom te izjave: roditeljstvo zaista može itekako iscrpiti majku, no pogrešno je vjerovati da ne možemo ništa učiniti što bi to moglo promijeniti.
Prije svega važno je otkriti uzrok tog osjećaja. Najčešći je nedvojbeno majčina želja za povezujućim roditeljstvom, koja je interpretirana na način da bude uvijek i stalno dostupna svom djetetu.

Nemogući zahtjevi
Iznimno visoka očekivanja od same sebe koja nije moguće ostvariti itekako utječu na lošiju sliku o vlastitom majčinstvu te izazivaju sumnju u roditeljske kompetencije.
Nadalje, postoje djeca s visokom razinom potreba koja po prirodi stvari zahtijevaju više roditeljskog angažmana i brige. S druge strane, i okolina sa svojim visokim zahtjevima o tome kako jedna žena mora biti vrhunska majka, supruga, domaćica te uspješna u poslu stavlja pred ženu gotovo nemoguće zahtjeve. Majke bez podrške okoline teško će se osjećati sposobnima naći ravnotežu između zadovoljavanja djetetovih i vlastitih potreba.

Ma koji razlog bio, neke se žene jednostavno ”pogube” u majčinstvu i potpuno zapuste sebe, svoj izgled, interese, potrebe, odnosno ostale segmente vlastitog života. I takvim ženama treba pomoć – pomoć osobe od povjerenja koja će im pomoći da polako vrate konce svog života u svoje ruke, gdje se osjećaju slobodno birati, mijenjati i činiti.

Ako se prepoznajete u ovom opisu, onda trebate prihvatiti jednu od najvažnijih principa u roditeljstvu: Ako vam nešto smeta, mijenjajte!

Roditeljstvo bi uglavnom trebalo biti radost te izvor snage za roditelje. To ne znači da neće biti dana kada će vam skrb za dijete biti težak posao i nećete se osjećati radosno.

Roditeljstvo: najteži posao na svijetu
Sve je to život. No, postoje stvari na koje itekako možemo utjecati i, prema tome, mijenjati.
Mora li baš svaki dan biti skuhan ručak? Danas postoje službe dostave ili polugotova jela koja u kratkom roku mogu biti pripremljena. Mora li stan biti uredan cijelo vrijeme? Ne samo da ne mora nego i – ne može! Možda s jednim djetetom možete ustrajati u toj ideji, no s dvoje ju možete zaboraviti. Sjetite se koliko nezadovoljstva dolazi iz osjećaja da nešto radite po stoti put i da nema pomaka. Odustanite! To je bolje i za vas i za vašu obitelj.

Odgovaranje na djetetove potrebe i potrebnu pažnju ne treba pružati samo majka. Postoje i ostali članovi obitelji koji su potrebni djeci. Prepustite ih malo njima. Neke majke imaju potrebu nadzirati djetetovu igru s ocem, bakama i djedovima, ili pak brinuti se hoće li oni sve učiniti na ”ispravan/majčin” način.
Vrlo vjerojatno neće, no djeca će dobiti dragocjeno iskustvo bivanja u odnosu s drugim važnim članovima obitelji i – preživjet će! Za to vrijeme učinite nešto za sebe. Prošećite, uživajte u toploj kupki, čitajte knjigu ili pak dogovorite izlazak.
Ako smatrate da imate zahtjevno dijete, pokušajte to prihvatiti. Katkada pomaže razgovor s roditeljima koji također imaju djecu s visokom razinom potreba. Ako to prihvatite, otvarate mogućnost vidjeti druge djetetove karakteristike, npr. koliko je osjećajno i zabavno, te uživati u njima. To razdoblje života je prolazno.
Ako osjećate da vas okolina ne podržava i da ”nemate pravo” brinuti se za sebe na način koji vam je potreban, vrlo vjerojatno i sami to sa sobom preispitujete.

Podrška obitelji prijeko je potrebna
To nije neobično, jer slika o tome što bismo trebali, a što nikako nije u redu, i dolazi iz naše obitelji, i mi smo tu ideju usvojili. Sada kada se prvi put nalazimo u situaciji u kojoj dovodimo u pitanje možemo li ispuniti sva ta očekivanja koja nam okolina nameće, ili mi sami, češće zaključujemo da nismo dovoljno dobri ako to ne možemo nego što bismo cijelu teoriju o tome što bismo trebali doveli u pitanje.
No današnje iskustvo bivanja u toj situaciji daje nam pravo uvidjeti kako to na nas djeluje i što nam treba.

Raščistite to prvo sa sobom, bez očekivanja da vas drugi razumiju. Možda zaključite da vam svakoga dana treba pola sata da budete sami i da želite da netko drugi preuzme potpunu brigu nad djetetom. Ili vam je važno da odete frizeru, u restoran, kino ili kazalište. Možda ćete se željeti upisati na neki tečaj ili se baviti davno zaboravljenim hobijem.

Kada pronađete ono što vas veseli, informirajte druge o onome što vam treba i što ćete poduzeti da to ostvarite – i rezultat vas može iznenaditi. Ako smo jasni u zahtjevima, drugi će ih prihvatiti. Naravno, važno je voditi računa o djetetovim potrebama i uskladiti ih zajedno s vlastitima.

Formula za zadovoljstvo
Na primjer, dijete u dobi od tri mjeseca neće ništa izgubiti ako svakoga dana tri sata provede s ocem dok se majka odmara, no ako majka odluči otići na jednomjesečni put, to je svakako nešto što može ugroziti njezinu povezanost s djetetom.
Ako na vrijeme shvatimo koliko je važno brinuti se o sebi, onda je vjerojatnost puno veća da ćemo poštovati i vlastite i djetetove potrebe  na način koji ne ugrožava povezujuće roditeljstvo.

I zapamtite, upravo su žene koje su iznimno motivirane da budu dobre majke najviše podložne da se dovedu u stanje iscrpljenosti.
No djeca ne trebaju ”najbolje majke” – oni trebaju majku koja se brine za sebe, koja je odmorna i zadovoljna. Oni trebaju baš takvu majku kakva ste vi!

Tekst: Psihološki centar Razvoj