Obitelj

Baka je važna u životu bebe – evo što bi ona voljela da znate!

baka, pomoć

Bogomdana ili noćna mora? Kada dobijete bebu, novopečena baka može pružiti neizmjernu pomoć – ili biti nešto posve suprotno.

Dok vi učite biti mama, vaša majka ili svekrva također se navikavaju na novu ulogu. Naravno, neizbježno je da će nova baka napraviti nekoliko pogrešaka – baš kao i vi.

Bez obzira na to što osjećate, morate imati na umu da većina baka bebi želi samo najbolje. Ponekad je potrebno samo malo razumijevanja s vaše strane kako bi se razvio ovaj veoma poseban odnos.

U nemirnim ste vodama s bakama u svojem životu? Sagledajte obje strane priče…
VI SMATRATE DA SE U SVE UPLEĆE…
…no ona samo pokušava pomoći

Kada dvije žene imaju različite stavove o nečemu, a kamoli o nečemu tako dragocjenom kao što je novorođenče, može doći do sukoba.
Osjetljivo je kada baka ponudi loš savjet, pogotovo kada je to partnerova majka. Diplomacija je ključ za takve situacije.

Naposljetku, ne želite da se ona osjeća isključeno. Recite nešto poput „Da, to je sjajna zamisao, mogla bih pokušati“. Tako će ona osjećati da daje svoj doprinos, a vi nećete osjećati pritisak da morate slijediti njezin savjet. Susretljivošću ćete spriječiti sukobe; ako ona bude smatrala da je ne slušate ili da joj se suprotstavljate, bit će uporna, a to obično završava svađom. To zasigurno nitko ne želi.

VI SMATRATE DA JE ONA STAROMODNA…
…no njezino iskustvo može biti korisno

Ona ima svoju djecu; nikada se ne zna, možda je ipak skupila neke korisne savjete. Nije toliko bitno ako su stavovi bake pomalo staromodni. Dopustite joj da ih podijeli s vama, a vi izaberite samo ono što vam odgovara i zahvalite joj na tome.

Ipak, imajte na umu da neke zastarjele roditeljske savjete nije preporučljivo slijediti. Ako mamu ne možete uvjeriti u neke stvari, vrijedi je povesti pedijatru kako bi čula objektivno gledište. Teško će se suprotstaviti mišljenju stručnjaka.

VI SMATRATE DA ĆE ONA RAZMAZITI VAŠE DIJETE…
…no ona uživa u roditeljstvu bez odgovornosti

Kao što će vam reći većina baka, ugađanje i djetinjarije najbolji su dio, no za mame to može biti noćna mora.
Kako riješiti ovaj problem? Većina djedova i baka smatra da su sa svojom djecom odradili „težak dio“ i da sada mogu uživati s unucima. No ako imate pravi problem, objasnite baki na miran i ljubazan način da nemate ništa protiv malo ugađanja, ali u određenim granicama. Možda da joj kažete da mališan ne želi jesti povrće i zamolite je za savjet. Tako će stati na vašu stranu i osjećati se uključeno.

Također, predložite joj da slatkiše zamijeni najboljim od svih darova – bakinim vremenom. Zamolite je da djeci čita priče ili da s njima crta, da radi one stvari za koje vi često nemate vremena. To će joj dati jedinstvenu i dragocjenu ulogu.

Vrijedi se podsjetiti kako bake mogu imati poseban utjecaj na živote svoje unučadi. Hranite taj odnos umjesto da ga zabranjujete. Imajte na umu da godine potpore, ljubavi i mudrosti koje baka može pružiti vrijede mnogo više od nekoliko kolačića ili propuštenog vremena za odlazak u krevet.

Foto: Freepik