Mama

Anita Dujić: Svaki je dan s Lily čaroban

Anita Dujić, mama i beba

Iz svijeta mode prešla je u svijet filma, a i nakit je dio njezina svijeta. No, prije nešto manje od godinu dana središte njezina života postala je malena Lily.
Snimanje sa simpatičnom Anitom Dujić i njezinom dragom i dobrom Lily bilo je jedno od nasmijanijih, a fotke to i potvrđuju! Pitali smo Anitu hoće li za život izabrati Hrvatsku ili Škotsku, kako ju je Lily promijenila, što nije u majčinstvu očekivala…

Uskoro će biti godina dana otkako ste postali mama. Je li Vam ta godina proletjela? Kad sad na kraju godine, kalendarske i majčinske, pogledate unazad – kakva je bila?

Ovo pitanje zahtjeva opsežan odgovor, no probat ću biti kratka. Godina iza mene bila je nestvarna, izazovna, ponekad teška, često predivna, emotivna, uzbudljiva… Godina koju ću pamtiti dok sam živa.

Anita Dujić, intervju
Foto: Mama&Beba
Hoće li Lilyin prvi rođendan biti velika proslava ili proslava s tortom u obiteljskom krugu?

Ona je još malena i nema potrebe za velikom proslavom, bit će onako kako je meni najljepše, a to je u uskom obiteljskom krugu – uz tortu, puno osmjeha, ljubavi i veselja.

Kad pomislite na Anitu prije rođenja malene Lily i Anitu sada – koje Vam se razlike najprije nameću?

Spontanost, ludi životni i poslovni raspored, putovanja… A sada strogo planiranje, posvećenost i predanost tom malom biću. Prioriteti su se svakako promijenili.

Anita Dujić, časopis
Foto: Mama&Beba
Postoji li nešto što od majčinstva niste nikako očekivali, pa Vas je iznenadilo?

Sve! (smijeh) Majčinstvo se ne može opisati, prepričati niti se može nekoga uputiti u sve što ono nosi. Dok se nisam našla u ovoj ulozi, apsolutno nisam mogla zamisliti što me čeka. Naravno da sam imala neka očekivanja, kao i primjere u svojoj okolini, no dok nisi jedan na jedan s tim malim, čudnovatim, savršenim bićem koje je potpuno prepušteno tebi, doista ne znaš što to zapravo jest.

Čovjek na kraju sve preživi i na sve se navikne, a kad imaš to malo klupko ljubavi pokraj sebe, sve vrijedi

Iako ste velik dio trudnoće proveli u Škotskoj, odakle je Vaš partner Duncan, neposredno prije porođaja odlučili ste se vratiti u Hrvatsku i ovdje roditi. Atmosfera koja okružuje naša rodilišta nije uvijek pozitivna. Zašto ste i kako donijeli baš takvu odluku?

Većinu prošle godine (i trudnoće) provela sam u Londonu, jer sam ondje radila u Set Dec timu na filmu Maleficent 2. U vrijeme kada je moj projekt završio, Duncan je bio u Jordanu radeći na filmu Star Wars i meni je logično bilo da se vratim nazad u Zagreb u svoj dom. Isto tako, moja je želja bila da rodim u Hrvatskoj u poznatom i prirodnom okruženju, radije nego u Londonu. I oko toga nisam uopće dvojila. Tu su mi svi prijatelji, obitelj, moja dugogodišnja ginekologinja, a i Duncan je bio sa mnom na porođaju. Smatram da su naša rodilišta odlična, kao i naši doktori. Rodila sam u Petrovoj, imam odlično iskustvo i opet bih sve ponovila.

Razmišljate li jednako i o odrastanju svoje kćeri? Je li vam Hrvatska prvi izbor ili će odlučivati posao?

Naši poslovi dosta su nepredvidivi, no bitno je imati negdje bazu, dom. Za sada je to Zagreb, tu se oboje osjećamo dobro, Hrvatska je predivna i smatram da se tu doista lijepo može živjeti. Vidjet ćemo što budućnost nosi, sve su opcije otvorene.

Anita Dujić, mama i beba
Foto: Mama&Beba
Koje su najvažnije razlike između škotskog i hrvatskog odgoja djece?

Kod njih mi se sviđa što djeca rano odlaze od doma, nakon što završe fakultet, i odmah počinju tražiti svoje mjesto pod suncem te se snalaziti sami u životu. Nema onoga kao kod nas, živim s mamom i tatom do tridesete.

Izrađujete svoj nakit, Juno jewelry. Je li to Vaša strast, Vaš ispušni ventil, kako gledate na taj hobi? Sigurni smo da će Lily biti oduševljena maminim hobijem!

Juno postoji već tri i pol godine i odavno je zapravo prerastao hobi. To postaje sve ozbiljniji posao, a ja mu se namjeravam u budućnosti sve više i više posvetiti. Trenutačno je u procesu izrada vjenčane kolekcije te komada od zlata i dijamanata. Jedna posebna linija, koju radim baš za svoj gušt.

Razgovarala: Nataša Krstičević
Foto: Jasmina Cviljak
Šminka: Irena Herceg
Frizura: Ivica Palinić
Nakit: www.junostudio.com

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (prosinac 2019.)

Mama&Beba broj 157