Zdravlje i prehrana

Vitamin D: zašto je važno jesti ribu i u jesen?

Jesenska prehrana i vitamin D

Dolazak hladnijih dana i ranije padanje mraka skraćuje mogućnost boravka vani – na suncu. Stoga vitamin D kojeg nazivamo i sunčanim moramo unositi i prehranom.

Važnost vitamina D

Vitamin D ima važnu ulogu u normalnom radu neuromišićnih i imunosnih funkcija, a nedostatak nosi rizik od depresije i demencije. Osim toga, ima i protuupalno i iumunomodulatorno djelovanje. To znači da sudjeluje u obrani tijela od infekcija i alergija.

Pročitajte još i: Vitamin D u pomoć borbi s koronavirusom

Vitamin D daje se djeci u prvoj godini života zbog utjecaja na zdravlje kostiju. S obzirom na to da se novorođenčad ne smije izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti, daje im se kako bi se izbjegao rizik od rahitisa. Upravo je ta bolest krhkih i slabih kostiju ključna za uključenost u zdravlje od samog početka.

Vitamin D – sunce i prehrana

Vitamin D zove se još i sunčani jer boravkom vani sunčeve zrake i naša koža proizvode vitamin D3 odnosno kolekaciferol. No, vitamina D ima i u hrani, i biljnog i životinjskog porijekla:

  1. Plava riba – tuna, losos
  2. Masna riba – bakalar
  3. Morski plodovi
  4. Žumanjak
  5. Gljive – shiitake
  6. Obogaćeni margarin
  7. Parmezan
  8. Edamer
  9. Punomasno mlijeko
  10. Kozje mlijeko

Pročitajte još i: Jesenski plodovi zdravlja

Preporučeni unos

Ovisno o dobi, djeca bi dnevno trebala unositi 400 – 600 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D, odrasli oko 600, a bake i djedovi do 800. Također, i osobama koje su u rizičnim skupinama, poput pretilih i kroničnih bolesnika, propisuje se dodatna doza.

Izađite van!

Osim što je važan za naše tjelesno zdravlje, važan je i za naše psihičko blagostanje. Naime, već se odavna iznova pokazuje koliko je za zdravlje odraslih i djece važno provoditi vrijeme na svježem zraku, vani. Dakle, bitno je što više se kretati, a što manje sjediti i zaključavati se u četiri zida. Prijateljstvo vitamina D i naše kože nabolje se odražava na otvorenom, na zraku, koji nam krijepi tijelo, ali i dušu.

Foto: Freepik