Razvoj bebe

Razvoj bebe: Pet mjeseci vaše bebe

razvoj bebe, beba

Iza vas je burno razdoblje, a vaša beba broji već pet mjeseci. Sve će više pomno pratiti vaše riječi, ali vas kako se krećete u prostoru.

Što sada radi?

S pet mjeseci beba može hvatati predmete, no još ne upotrebljava palčeve. Glavu može držati uspravno i mogla bi se dizati u sjedeći položaj jer joj tijelo neprestano jača. Jako se voli igrati sa svojim nogama i hvatati ih rukama.

» Olakšajte bebi nicanje zubića

Neki znanstvenici tvrde da beba s pet mjeseci već razumije sve osnovne glasove koje sadrži materinji jezik. Do šest mjeseci već bi mogla izgovoriti prvi puta “mama” i “tata”, koje, istina, još uvijek neće razumjeti, ali to ne znači da je to vama išta manje uzbudljivo.

Kako komunicira?

Beba zna razliku između vas i strane osobe i mogla bi se vješati za vas kada je umorna ili uznemirena. No to ne znači da nije društvena – kada vidi stranca, učinit će prvi korak te će se smiješiti i gugutati dok ne dobije odgovor, mala koketa.

» Skokovi u razvoju

Kako možete pomoći?

Igračke stavite udaljene upravo toliko da za njima mora posezati i migoljiti se. Kako joj se bude razvijala koordinacija ruku i očiju, beba će moći sve brže hvatati stvari.

Namijavajte svoju bebu! S pet mjeseci beba razvija svojevrstan smisao za humor, pa joj možete beljiti se, skrivati se i provirivati iza dekice ili proizvoditi životinjske zvukove.

Foto: 123RF