Razvoj bebe

Razvoj bebe: 35 mjeseci

35 mjeseci, razvoj bebe

Male laži u dobi od 35 mjeseci znak su da dijete kognitivno odlično napreduje. Ispravite ih i pokudite, no laži znače da dijete ima uredan kognitivan razvoj.

Što sada radi?

S 35 mjeseci mališan je fizički pouzdaniji. Do ove dobi gotovo sva djeca mogu hodati na vršcima prstiju i održavati ravnotežu na jednoj nozi sekundu ili dvije. Mogao bi biti posesivan i odbijati dijeliti svoje igračke s drugom djecom.

Igranje uloga je nešto što bi mališanu u dobi od 35 mjeseci moglo okupirati vrijeme. No, i dalje je vrijeme da se roditelj drži podalje sve dok ga se ne pozove. Ako imate ideju za igru neka to bude u trenucima kada vidite da se dijete bori sa dosadom.

Kako komunicira?

Sada poznaje osjećaje poput ponosa, ljubavi i krivnje i razumije kada je netko koga voli tužan. Ovo je i vrijeme kada se počnu događati i male bijele laži poglavito zbog osjećaja srama ili krivnje.

Kako možete pomoći?

Razgovarajte o osjećajima i pomozite mu da prepozna ono što osjeća. Pokažite mu fotografije ljudi koje poznaje i koji ga vole.

Prilikom razgovora o lažima nemojte biti previše strogi i držati prodike jer pola toga neće doprijeti do njih. Pokušajte s jednostavnom pokudom, ali i primjetite zbog čega se laž dogodila, pa pokušajte to zajednički ispraviti.

Foto: Usplash