Zdravlje i prehrana

Kašalj: vrste i prva pomoć

kašalj

Za početak trebate ustanoviti o kakvom se kašlju radi: neproduktivnom (suhom, podražajnom) ili produktivnom (vlažnom, zrelom).

Podržajani kašalj

Podražajni kašalj znači da su virusi prehlade ušli duboko u dišne putove i nadražuju sluznicu. U tom slučaju jako je važno da dijete pije dovoljno tekućine, najbolje biljne čajeve protiv kašlja. Biljni sirupi smiruju nadražaj i istodobno pomažu pri prelasku iz suhog u produktivni kašalj, sa sekretom koji se onda može iskašljati.

Dijete do pete godine života guta iskašljani sekret, a tek ga kasnije nauči ispljunuti. Kod vrlo jakog kašlja liječnik može propisati i sintetičke sirupe, no nikad nemojte koristiti bez liječničke upute.

kašalj

Produktivni kašalj

Produktivni kašalj javlja se nekoliko dana nakon suhog. Sluznice proizvode više sekreta koji se treba još više razrijediti i izbaciti iz tijela.  I u ovom slučaju dijete treba što više piti, možete mu također dati biljne sirupe protiv kašlja jer će mu pomoći iskašljati sekret. Čajevi od majčine dušice i komorača, sirup od bršljana, jaglaca, bijelog sljeza i eukaliptusuvo ulje pomažu kod liječenja simptoma produktivnog odnosno zrelog kašlja. Postoje i različiti biljni balzami s eteričnim uljima koji olakšavaju iskašljavanje. Nanose se na grlo, prsa i leđa, no nikako ih nemojte mazati djetetu po licu, osobito ne ispod nosa, jer su tada preintenzivni.

Prva pomoć

Inhaliranje fiziološkom otopinom također će olakšati muke vašemu mališanu, bilo da se radi o podražajnom ili zrelom kašlju, no imajte na umu da svaki dugotrajni kašalj zahtijeva posjet liječniku. Tek nakon liječničkog pregleda saznat ćete sigurnu dijagnozu koja će dovesti do ispravnog liječenja.

 

Foto: Pixabay