Bebe i mališani

U genima je zapisano kako će beba izgledati

geni, izgleda bebe, kako će beba izgledati

Trudnoća se zapravo sastoji od mnogo nagađanja, od toga kakva će biti, kako će se trudnica mijenjati, pa sve do pogađanja djetetova spola. Najzabavnije je u tom u iščekivanju zamišljati kako će beba izgledati, odnosno komu će nalikovati!

O karakteru nećemo pisati jer, istini za volju, mališani su tvrdoglavi na onoga koga nema u prostoriji, a šlampavi na onoga s debljim bolničkim kartonom.

Ovaj ćemo put o genetici, i to onoj koja je i laiku jasna – komu beba nalikuje! Beba svoj izgled duguje pola mami, a pola tati. Neke karakteristike poput boje očiju ili kose kontrolirane su jednim parom gena koji se zovu aleli.

Aleli mogu biti dominantni ili recesivni, a dominantni će u većini slučajeva odnijeti pobjedu nad recesivnim. No, postoji i začkoljica u nasljeđivanju, a to je da nikada ne možemo biti 100% sigurni.

RAVNA ILI KOVRČAVA KOSA

Ako imate kovrčavu kosu, velike su šanse da će ju vaša beba naslijediti. Kovrčavost je dominantni alelni gen nad ravnom kosom.

UDOVIČIN VRH

Udovičin vrh ili vrh rasta kose iznad centra čela je dominantna karakteristika u nasljeđivanju, pa ako je imaju mama ili tata, bebač ju je zasigurno pokupio od jednog roditelja.

BOJA KOSE

Tamna je kosa dominantna karakteristika nasljeđivanja, a plava je recesivna. Crvena je također recesivna. Pa, ako imate smeđu kosu, ali nosite recesivni gen crvene kose, postoji 25% šanse da će se vaša beba roditi s crvenom kosom.

BOJA OČIJU

Smeđe su oči dominantna karakteristika, a plave recesivna. Ako vi i vaš partner imate gen za smeđe oči, veće su šanse da će vam i beba imati smeđe oči. Ako pak oboje imate recesivni plavi gen, šanse su jedan naspram četiri da će beba imati plave oči.

PJEGICE

Neodoljive pjegice dominantna su karakteristika, a češće ćemo ih naći kod osoba svjetlije puti koje također imaju svjetliju kosu.

JAMICE

Jamice u obrazima dominantna su karakteristika, pa ako ih i mama i tata imaju, znači da su tri puta veće šanse da će ih i beba imati!

HIPERMOBILNOST ZGLOBOVA

Neki ljudi imaju hiperelastične zglobove, odnosno mogućnost zgloba da se svine izvan svog normalnog raspona. Primjerice, ako možete palac svinuti prema vanjskoj strani podlaktice, znači da imate dominantan alelni gen hipermobilnosti zglobova. Ako pak to ne možete, a vaš partner može, postoji mogućnost da će beba naslijediti recesivni gen od vas ili pak dominantni od partnera.

OBLIK LICA

Okrugli i ovalni oblik lica dominantne su karakteristike, a za pravokutni je oblik lica zaslužan recesivni gen.

IMALA JE LIJEPU RUPICU NA BRADI…

Rupica na bradi, kako ju je Oliver opjevao, lijepa je i simpatična karakteristika. Pa ako su vam pjevali ovu pjesmu, budite prilično sigurni da ćete je i vi pjevati svojoj bebi. Radi se, naime, o dominantnoj karakteristici.

Foto: Unsplash