Trudnoća i porođaj

Trudna nakon 35. godine

trudnoća, trudnica, trudna nakon 35

Imate 35 i još niste rodili?! Pa što vam je?! Već vam je odavno (prošlo) vrijeme! Je li sve u redu tamo dolje?

Ne, nemojte nas prestati čitati! Nismo poludjeli i nismo počeli pametovati poput kakve bakice u trgovini. Samo prenosimo ono što, nažalost vrlo vjerojatno, proživljava gotovo svaka žena starija od 35 godina koja još nije rodila. Još i više ako je u vezi.

Imamo za reći samo dvije stvari: vaše tijelo, vaša stvar – to je ono čime se trebate voditi; a drugo – kuc, kuc, stvari su se malo promijenile u posljednjih 30, 40 godina. Sasvim je normalno biti trudna nakon 35. godine.

Dakle, sad kad smo zaključili da mi nemamo apsolutno nikakav problem s vašim godinama, pročitajte naših nekoliko savjeta za trudnice iznad 35 godina.

  1. Pazite što unosite u sebe

Ako ste se i dosad zdravo hranili, trudnoća je povod da samo malo stvari dovedete u red. Važno je, kao i inače, u organizam unositi puno voća i povrća, te dovoljno proteina. Ako dosad niste jeli dovoljno mliječnih proizvoda, sada povećajte unos, a crveno meso dijelom zamijenite ribom i grahoricama. Imajte na umu da ne morate jesti za dvoje, pa neka vaše porcije, posebno na početku trudnoće, ostanu kakve su bile i prije trudnoće. Dok trudnoća nema veze s godinama, skidanje kilograma nakon nje moglo bi imati…

  1. Hodajte koliko god možete

Ako ste i do trudnoće aktivno vježbali, nastavite to čini i dalje – dok budete mogli ili vam liječnik ne kaže drukčije. No imajte na umu da su malo mirnije vježbe za vas sada daleko bolja opcija. Ono što svakako možete raditi jest hodati, a i plivati. To je možda najbolji izbor aktivnosti za vas. Imajte na umu da bilo kakva vježba može biti korisna za vas i dijete!

  1. Oprostite sebi što radite skraćeno

Jedan od razloga zašto se žene danas kasnije odlučuju na dijete jest karijera. Stoga, kad zatrudne i prisiljene su malo usporiti radni ritam, mnoge osjećaju određenu dozu krivnje. Nemojte! Svoj ste život dosad posvetili karijeri, a sad je vrijeme za nešto sasvim drukčije. Nemojte osjećati grižnju savjesti, nego se opustite u društvu voljenih i pripremite se za novu životnu avanturu.

  1. Ne brinite se!

Zasigurno ste zabrinuti, priznali to ili ne, zbog trudnoće nakon 35. godine, a ne pomažu ni druge zastrašujuće priče o takvim trudnoćama koje su pošle po krivu. Ne slušajte ih! Vaša je priča samo vaša i nema razloga misliti da će biti kao ijedna druga. Bit će onako kako mora biti, a ako se sad budete brinuli, kada sve bude iza vas bit će vam žao što ste tako lijepo razdoblje proveli u brizi. Ako vam je tako lakše, potražite trudnice svojih godina i povežite se s njima, makar i virtualno, možda vam one pomognu oko vaših osjećaja.

Foto: Unsplash