Mama

Sve što trudnici i novopečenoj mami treba je – svaka pomoć koju može dobiti

Trudnoća je razdoblje kad si svaka žena treba ugoditi koliko god je to moguće. Naravno, ne treba ni u čemu pretjerivati, ali činjenica je da je to razdoblje kad sve osobe bliske trudnici požele pomoći joj kako je god moguće.

No, mnoge će žene, ne razmišljajući zapravo previše, najprije odbiti tu pomoć. „Ne, ne treba, hvala, mogu i sama,“ mnogima će prvo izletjeti, pa makar i kasnije shvatile da baš i nije tako… Prve tjedne s malom bebom ne moramo ni spominjati!

Imamo jedan savjet za vas – trudnice i novopečene mame – prihvatite svaku pomoć.

paketi za trudnice

Zašto prihvatiti pomoć u trudnoći?

Mnoge trudnice zapravo odbijaju pomoć ne želeći da netko pomisli da one to ne mogu same, odbijajući trudnoću smatrati nečim što bi ih moglo u ičem usporiti ili spriječiti. I to je sasvim u redu. No, tako se često i na neki način osame i odvoje od okoline.

  1. Potražite pomoć

Često su oni koji nam žele pomoći u našoj neposrednoj blizini i samo čekaju našu poruku ili poziv kako bi bez razmišljanja stigli u pomoć. Ako se s bilo čim mučite, borite, ako vam nešto ne uspijeva – možda samo trebate pitati. Oni koji će vam uvijek pomoći, možda uopće ne razmišljaju o tom što vam treba. Možda misle da ne želite da vam smetaju. Uzmite telefon u ruke i iskoristite ga u dobru svrhu – pa makar to bilo i „obično“ druženje uz čaj i razgovor.
paketi za trudnice

  1. Povežite se s drugima online

Ako vam se čini da bi vam dobro došla pomoć, a zapravo ju ne želite tražiti od nekog iz svoje okoline iz bilo kojeg razloga, moderno doba ima savršen odgovor na to – internet. Osim već izrazito popularnih grupa na društvenim mrežama i foruma, danas možete naći uistinu pregršt stvarnih priča iz života koje mogu skrivati odgovore na brojna pitanja.

  1. Prihvatite pomoć u kući

Sigurno će vam netko iz okoline ponuditi da vam donese neki obrok ili da vam dođe skuhati ručak. Možda može umjesto vas obaviti kupovinu ili vam pomoći da počistite stan ili uredite dječju sobu dok je partner na poslu. Pa zašto ne prihvatiti to, ako dolazi od bliske i drage osobe?

A kad stigne beba, pomoć još više treba!

Nije važna rima, nego da sve štima. A kako biste ostali u dobrom raspoloženju i nasmijali se rimi čak i kad stigne beba, i vama se čini da je sve u potpunom kaosu, možda biste jednostavno trebali prihvatiti – ili čak zatražiti – pomoć.

dm paketi za mame

  1. Ustanovite što vam treba

U onom kaosu prvih dana i tjedana, možda zapravo izgubite kompas i ne vidite što vam treba i što bi vam najviše pomoglo. Ako vam netko ponudi bilo kakvu pomoć, zapišite najprije sve što vam je najvažnije i što vam troši najviše vremena i energije, pa zatražite pomoć s tim.

  1. Ne bojte se zatražiti ponovno

Ako i stisnete zube i zatražite tu pomoć, možda će vam se činiti da je to jednom – dovoljno. No, ne bojte se zatražiti pomoć ponovno. Ako vam je prijateljica ponudila skuhani obrok, to ne znači da vam neće s puno ljubavi skuhati još jedan.
paketi za mame

  1. Uputite partnera

Ako vam se čini da bi partner, baš kao i vi, morao znati točno što sve napraviti i kako – u krivu ste. Razgovarajte s njim i recite mu iskreno što i kako napraviti da vam pomogne. Oboje ćete se bolje osjećati. I budite jasni u svojim željama i uputama!

  1. Recite „ne“ ako treba

Ako neku vrstu pomoći ili pomoć nekih osoba ne želite, recite to otvoreno. Nema smisla pustiti u kuću nekog tko će vam uzrokovati nelagodu, bez obzira na svu pomoć koju vam može pružiti.

Posjeti dm – i u trudnoći i prvim danima s bebom

Bez obzira na to jesi li trudnica ili mama, pa čak i tata, pomoć stiže i iz dm-a, koji je u sklopu programa za mame & bebe pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. godine.

⇒Paket za trudnice sadrži savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižicu s brojnim pogodnostima.

⇒Paket dobrodošlice će mamama i tatama pomoći u brizi o njihovoj novoj bebi i ostaviti još više vremena za uživanje i igru. Paket se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a uz predočenje dm active beauty kartice, a sam paket sadrži savjetnik za roditelje i bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižicu dobrodošlice s bonovima.

 Ove pogodnosti možete ostvariti u svim prodavaonicama dm-a, gdje uz predočenje dm active beauty kartice najprije možete preuzeti svoj paket za trudnice, a zatim i paket dobrodošlice za roditelje.

Foto: Shutterstock, Freepik