Bebe i mališani

Suho kupanje bebe: pet stvari koje biste trebali znati

suho kupanje bebe, prvo kupanje

Prvih dana nakon dolaska kući s bebom kući iz rodilišta savjetuje se suho kupanje bebe. Najbolje je tako sve dok pupak ne otpadne i ranica se ne osuši.

1. NE PANIČARITE 

Ako vas i pomisao o kupanju bebe umara, ne brinite. Nema potrebe da kupate malu bebu svaki dan – možete je oprati pamučnom vatom i vodom umjesto toga. Takvo je pranje nazivamo suho kupanje bebe.

2. KAKO POČETI 

Trebat će vam dvije zdjele prokuhane ali ne vruće nego malo ohlađene vode (jedna za bebine oči, a druga za bebinu guzu), podloga za prematanje ili neka druga mekana podloga, pamučna vata, ručnik i čista pelena.

3.  OD GLAVICE… 

Neke bebe ne vole hladnoću pa ih ne morate skidati do kraja – ostavite im majicu. Polegnite bebu i komadom vate umočene u vodu počnite nježno brisati njezine oči od unutarnjih dijelova prema vanjskim kutovima. Za svako oko uporabite čisti komad vate kako biste izbjegli infekciju. Obrišite bebino lice, nabore na vratu i dijelove iza ušiju, koristeći svaki put novi komad vate.

4. …DO REPIĆA 

Skinite bebi pelenu i obrišite joj guzu od naprijed prema straga. Taj smjer je posebno bitan za curice kako bi se izbjegao prijenos bakterija iz anusa u vaginu. Stavite joj čistu pelenu i obucite u čistu odjeću.

5. PUPAK 

Važno je bebi pupak održavati čistim i suhim kako biste spriječili infekciju. Što nježnije očistite vatom i vodom to područje te oprezno osušite čistim ručnikom prije nego što vrh pelene preklopite prema dolje kako biste ostavili pupak da se što prije osuši. Ako je pupak mokar, crven ili ima neugodan miris, obvezno potražite savjet pedijatra ili patronažne sestre.

Foto: Pixabay