Mama

Slavica de Jong: Najteže zanimanje na svijetu – mama

Slavica de Jong

Naše se moderne mame bave raznim zanimanjima. No, sve su na početku i kraju dana – mame.

Neke, pak, odaberu barem neko vrijeme u svom životu biti „samo“ mame. Ipak, to nikako ne znači da nemaju dovoljno posla. Baš naprotiv! Više o tome rekla nam je Slavica de Jong, s kojom smo razgovarali o njezinoj obitelji koja je zvijezda njezinih popularnih vlogova.

Danas je puno modernih zanimanja, puno Modernih mama, ali jedno na koje često zaboravimo jest zanimanje – mama. Vi ste odabrali upravo to! Je li odluka bila teška ili je to jednostavno ono što želite?

Tako je, odabrala sam najteže zanimanje na svijetu. Međutim, ja sam postala mama s 30 godina i na majčinstvo sam bila sto posto spremna (iako sam kasnije shvatila koliko sam u biti nespremna, ali to je jedna druga priča). Odluka da budem full-time mama došla je prirodno. Prije nego što sam postala mama, radila sam jako puno, i to dosta zahtjevan menadžerski posao. Tome se ne bih vratila jer ipak želim ostati posvećena djeci.

Ali to ne znači da više ne želim raditi, jer apsolutno želim. I sama sam odrasla u obitelji u kojoj su oba roditelja poduzetnici i mislim da je jako bitno da i moja djeca odrastaju gledajući nas kako radimo i da na našem primjeru nauče da svojim radom i trudom doista mogu postići ono što žele u životu.

Slavica de Jong

Neupućeni bi rekli: „Ah, mama, znači ne radi ništa“, ali kao i svaka mama, mi u časopisu znamo koliko bi bili u krivu! Kako izgleda Vaš prosječan dan s četvero djece?

Ahhh, mislim i nadam se da jako malo ljudi još uvijek ima takvo mišljenje, a ako ima, vjerojatno nije roditelj. Moj prosječni dan dosta je isplaniran, ali zna biti i nepredvidljiv, često svi planovi “padaju u vodu”. I to je u redu. Naučila sam se prilagoditi situaciji, jer uz malu djecu teško je očekivati da će svaki dan funkcionirati savršeno. Što se prije mi kao mame malo opustimo, postane nam lakše (barem psihički). Ovako naš dan otprilike izgleda: dan započinje između 6 i 7 ujutro kada se djeca bude, pa doručkuju. Suprug odlazi na posao, dvoje starije djece u vrtić, a ja ostajem doma s dvoje manjih. Tijekom izolacije zbog korone, a i sada kad je ljeto i vrtića nema, doma sam s njih četvero i pokušavamo se zabaviti.

Slavica de Jong
Foto: privatni album

Za djecu to znači malo crtića na TV-u (da, gledamo TV), igranje u dvorištu, pa puzzle, slagalice, crtanje i sl., a za mene to znači kuhanje ručka, pranje rublja, dojenje i uspavljivanje bebe i povremeno “gašenje požara” kada se počnu događati… znate što mislim:) Poslije ručka kratki odmor, pa sve ispočetka: djeca se igraju dok ja obavljam kućanske i poslove s društvenim mrežama. Muž je oko 17 sati gotov s poslom, pa se sada ljeti malo okupamo i nakon toga kreće večernja rutina. Dakle, da, imamo nekakvu ustaljenu rutinu jer nam je s četvero djece to definitivno potrebno. Pritom mislim i na djecu, jer tako i oni unaprijed znaju što mogu očekivati, nema “borbi” ili prevelike drame oko pripremanja za vrtić ili npr. ručak i spavanje.

Svoj sretni obiteljski život odlučili ste podijeliti s drugima u obliku vlogova na svojem YouTube kanalu. Kako ste se uopće odlučili  pustiti javnost u svoj dom i odakle vam ideje za vlogove?

Oduvijek sam voljela snimati putovanja i posebne obiteljske trenutke i tako stvarati uspomene za cijeli život. Za YouTube sam počela snimati još prije 5 godina kada sam krenula s dohranom s Emmi, koja sada ima 5,5 godina. Meni su takva i slična videa jako pomogla u razdoblju kada sam prvi put postala mama, pa sam htjela snimati i to naše iskustvo s dohranom u nadi da ću i ja pomoći nekom drugom. Tada smo često išli u posjet obitelji u Nizozemskoj i učinilo mi se zgodno da na taj način sačuvam uspomene. Istovremeno sam i obitelji u Hrvatskoj mogla pokazati kako se provodimo na putovanjima, a kasnije i obitelji u Nizozemskoj kako izgledan naš život u Hrvatskoj. Prije otprilike dvije godine sam nakon stanke započela ponovno objavljivati videa, te sada snimam videa razne tematike kao što su vlogovi, videa o majčinstvu, iskustvima s trudnoćom, porodima, postpartumom, dojenjem, snimam neke recepte koje mi kod kuće volimo, te povremeno motivacijska videa u kojima čistim i pospremam.

Vaš je suprug Nizozemac i sasvim je legitimno pitanje koje mnogima padne na pamet – zašto se niste odlučili na život u Nizozemskoj?

Vrlo jednostavno, naš život je u Hrvatskoj jer tu nam je posao i tu nam je obitelj. Suprug je u Hrvatsku došao još kao student. Tu smo se upoznali, tu je izgradio posao, tu smo se vjenčali i izgradili obitelj.

Nikada nismo bili u situaciji da uopće razmišljamo o odlasku u Nizozemsku i jako smo zadovoljni tu gdje jesmo. Je li Hrvatska bolja opcija za odgajanje djece? Ne znam, vjerojatno nije. Nizozemska je predivna zemlja, daleko uređenija, čiji je obrazovni sustav neusporediv s našim. Vjerujem da unatoč tomu i unatoč situaciji u Hrvatskoj naša djeca ipak mogu uspjeti i ovdje, jer vjerujem da puno toga kreće od roditelja i obitelji općenito. Mislim da je odgoj koji im mi kao roditelji pružamo daleko bitniji od kvalitete obrazovnog sustava, a posebno gledajući na to u kojem smjeru se razvija čitav svijet. Ipak, ako oni za sebe odaberu Nizozemsku ili bilo koju drugu zemlju za školovanje i život – njihov izbor.

Od koronakrize suprug Jan sav svoj posao radi od kuće. Kako je to utjecalo na obiteljsku dinamiku? Možete li računati na njegovu i još čiju pomoć?

Da, utjecalo je jako puno, i to u pozitivnom smislu. Iako suprug i dalje radi full-time, prisutan je, a to nam znači jako puno. Prije je suprug bio odsutan zbog posla minimalno tri dana u tjednu, i ti su nam dani bili dugi i prolazili u iščekivanju tate, a i meni su znali biti dosta psihički i fizički naporni. Ovako je barem s nama tu, napravi pauzu i za ručak, i tu je za večernju rutinu. Na muževu pomoć mogu uvijek računati, i kada je prisutan, stvarno sudjeluje ravnopravno i u kućanskim poslovima i u brizi za djecu. Uvijek kažem da smo mi jedan baš dobar tim i zajedno možemo sve. Osim tog, jednom tjedno imam pomoć u čišćenju kuće.

Slavica de Jong
Foto: privatni album
Sve što znamo o Vama i Vašoj obitelji govori nam da je vaš život idiličan! Recite nam iskreno, ima li teških trenutaka, kad pucate po šavovima i kad osjećate onu tešku stranu majčinstva?

Naravno! No, u videima, naravno, nije sva naša realnost. To je isječak od petnaestak minuta iz našeg tjedna, i naravno da su to oni lijepi, pozitivni trenutci. Ja bih rekla da prikazujem “pozitivnu realnost”. Dakle to jesu realni isječci iz našeg života, ali ne snimam one trenutke u kojima su djeca uplakana, svađaju se, ili npr. trenutke u kojima smo mi neraspoloženi. Pa, tko bi to volio gledati? U svojim videima želim sačuvati sjećanja na lijepe događaje i trenutke iz naših života, ali i inspirirati druge da budu pozitivni, želim pričati na jedan jednostavan i pozitivan način o majčinstvu. Ali, da, ima teških trenutaka u majčinstvu i kod mene. U puno videa pričam o tegobama u trudnoći, o postpartum oporavku, o anksioznosti u majčinstvu, o tome kako se ja s tim nosim i kako sam se u biti naučila nositi sa svim tim izazovima. S godinama sam naučila da nema potrebe da “pucam po šavovima” jer npr. kuća mora biti uredna i sve treba funkcionirati savršeno. Naučila sam se prilagoditi trenutku, djeca su mala samo još kratko i ako sam ja opuštenija, automatski sam i bolja, smirenija mama.

Kako organizirate vrijeme za sebe? Stavljate li unaprijed na papir (pravi ili elektronički) raspored obiteljskih i svojih obveza da biste ih mogli pohvatati?

Vrijeme za mene sada je nešto drugo. Uz četvero djece teško je naći vrijeme samo za mene, ali sam i naučila više cijeniti te trenutke. Sada je to vrijeme rezervirano za snimanje i uređivanje videa te povremeno za odlazak na frizuru / pedikuru ili kavu. Ne trošim vrijeme na stvari koje me ne interesiraju, osobe koji me ne ispunjavaju, česti shopping i sl. Raspored obveza stavljam u kalendar na mobitelu i u planer koji mi je uvijek pri ruci. Nemoguće je upamtiti sve te termine kod doktora, zubara, vrtićke obveze, poslovne obveze i slično. Definitivno patim od mommy braina i sve moram zapisati. Mislim da sve mi mame imamo taj “problem”.

Kako namjeravate iskoristiti ovo ljeto? Može li godišnji odmor s četvero djece biti – odmor? Koja vam je najdraža destinacija kad putujete?

Ovo ćemo ljeto uživati što je više moguće u našoj kući i okućnici, a plan je i otići na nekakvo kampiranje ako to bude moguće zbog korone. Najdraža ljetna destinacija nam je zadnjih godina bila Nizozemska. Tamo bude ugodnih 25 do 30 stupnjeva, pa posjetimo obitelj i odmorimo se. Mislim da odmor s četvero djece roditeljima baš i nije odmor, ali može biti lijep odmak od svakodnevice i “stvarnosti”. To su posebni trenutci u kojima možemo izgraditi sjećanja za cijeli život, provesti nekoliko dana samo jedni s drugima, kvalitetno se družiti bez užurbanosti i pritiska. Dakle, možda nam to nije fizički odmor, ali je definitivno odmor za dušu.

Razgovarala: Nataša Krstičević
Foto: privatni album