Bebe i mališani

Sigurnost bebe je na prvom mjestu – evo nekoliko savjeta

sigurnost bebe

Otkako ste postali roditelji ne postoji ništa bitnije od sigurnosti vaše bebe.

Sigurnost bebe je vrlo važna i tome valja pridodati punu pozornost i uvijek voditi malo više brige.

Dobar san

– Pobrinite se da vašoj bebi nikada ne bude pretoplo. Temperatura prostorije u kojoj vaša beba spava ne smije biti viša od 21°C. Kako biste u svakom trenutku znali kolika je temperatura u sobi kupite termometar.

– Ako se beba znoji ili joj je trbuščić jako vruć, možda ste ju pretoplo obukli ili pokrili. I ne brinite se ako su joj ruke i noge malo hladne – to je normalno.

– Dobro je da novorođenče spava s vama u sobi tijekom prvih šest mjeseci. No, neka svakako spava u vlastitom krevetiću, na leđima, tako da nogama dodiruje donju stranu krevetića. Plahta mora biti dobro zategnuta i pričvršćena ispod madraca da je beba ni u kom slučaju ne može povući preko lica.

– Dok je beba sasvim mala nikako nemojte koristiti jastuk i poplun jer to povećava rizik od gušenja za vašu bebu.

Dobro zdravlje

Ako vam se čini da vaša beba ima temperaturu, izmjerite je digitalnim termometrom. Mjerena pod rukom, normalna je temperatura 36°C, a u guzi 37°C. Ima li vaše novorođenče temperaturu koja je viša od 38°C, potražite savjet liječnika.

Kada se trebate zabrinuti

Ako vaša beba plače, ni vi se nećete osjećati dobro. Ponekad je to samo plač, no on može biti i upozorenje da nešto nije u redu.

Najbolje ćete učiniti slijedite li svoj instinkt. Imate li osjećaj da vam beba govori kako nešto nije u redu, pokušajte naći uzrok njenog plača.

Odmah potražite liječničku pomoć ako:

– plač traje neuobičajeno dugo, a beba gubi dah
– beba izgleda odsutno i ravnodušno
– ima visoku temperaturu, a ruke i noge su joj ledene
– ima osip koji se ne smiruje
– povraća u mlazovima ili povraća krv

Foto: Pixabay