Svaštarica

Pubertet ranije kuca na vrata

Više nisu djevojčice one koje ranije sazrijevaju, pokazali su rezultati najnovijeg američkog istraživanja, prema kojem su dječaci u SAD-u u razdoblju od 2005. do 2010. sazrijevali šest mjeseci do dvije godine ranije nego prijašnjih godina.
Ti su rezultati znanstvenicima značajni u otkrivanju odgovora na pitanje zašto se granica ulaska u pubertet pomiče sve više prema dolje, ali su važni i za roditelje, kako bi znali kada krenuti u razgovore sa svojom djecom.
Nadalje, rezultati drugih istraživanja pokazali su i da djevojčice sazrijevaju ranije: kod mnogih se već sa sedam ili osam godina počinju razvijati grudi.
Dosad liječnici nisu mislili da bi se isti takav trend ranijeg puberteta mogao odnositi i na dječake. No, ako se dječaci i razviju ranije nego što je to bio slučaj u prošlosti, to ne znači da su društveno i psihološki zreliji, smatraju znanstvenici.
Zašto pubertet dolazi ranije, još uvijek nije jasno, ali jedan od razloga mogla bi biti pretilost koja mijenja razinu hormona u tijelu, upozoravaju.