Gric, gric

Prijedlog za ručak: sarma od kelja s rižom i teletinom

recept

Sarmu svi znamo i većina je voli. No, kada su u pitanju djeca, a pogotovo bebe recept za klasičnu sarmu je težak za mali dječji želudac, pa ga treba prilagoditi. Zato je tu sarma od kelja.

Ovaj jednostavni recept za sarmu od kelja s rižom i teletinom neće vam pokvariti “klasični” okus sarme, a klinci će ga obožavati.

Sastojci:
  1. Jedan manji kelj
  2. Jedan poriluk
  3. 90 g pelata (3 pune žlice)
  4. 40 g riže
  5. 100 g mljevene teletine
  6. Žlica ulja
  7. Bosiljak, pola češnja češnjaka
Priprema:
  1. Listove kelja blanširajte da omekšaju, pa ih ohladite, ocijedite i posušite.
  2. Popržite nasjeckani poriluk na ulju dok ne postane staklast i dodajte ispranu rižu, mljevenu teletinu i nasjeckani češnjak.
  3. Popržite minutu-dvije.
  4. Na zasebne listove kelja stavljajte po dvije žlice smjese i zamotajte u sarmice.
  5. U zasebnom loncu zakuhajte nasjeckane pelate zajedno s umakom iz konzerve i bosiljkom i u taj umak stavite sarmice (umaka mora biti toliko da su sve sarmice prekrivene njime).
  6. Kuhajte sarmice oko pola sata na slaboj vatri i po potrebi dolijte vode.
Serviranje za bebu:

Bebi ponudite jednu sarmicu i nekoliko žlica umaka.

Serviranje za obitelj:

Umaku u kojemu su se sarmice kuhale dodajte malo soli, papra i slatke paprike. Sarmice odlično pašu uz kiselo zelje.

 

 Foto: Pixabay