Gric, gric

Popajeva špinat pašta

špinat, tjestenina

Špinat je ljetni hit, ali mame ga vole spremati i zimi jer osim što ga je jednostavno pripremiti bogat je vitaminom A i B2, magnezijom, kalcijem i kalijem.

Zanimljivo je za napomenuti da je folna kiselina, koja je prekopotrebna trudnicama, prvi puta izolirana iz špinata. No, iako špinat ima veliku prehrambenu vrijednost naročito kada je svjež ili prokuhan, bebama mlađim od 8 mjeseci se konzumacija sirovog špinata ne preporuča.

Špinat je naime pun oksalne kiseline, a to je i razlog zašto se kuha s mlijekom, jer kalcij iz mlijeka veže oksalnu kisalinu tvoreći netopljiv spoj kalcij – oksalat koji se onda može izlučiti iz organizma. Također prilikom kuhanja špinata obavezno bacite prvu vodu u kojoj ste ga kuhali ili blanširali jer je prepuna nitrata koji prelaze u nitrite iz kojih, djelovanjem crijevnih bakterija, mogu nastati nitrozamini koji imaju potencijalno karcinogeno djelovanje. Isto tako, jednom pripremljen špinat ne smije se ponovno zagrijavati, a niti čuvati dulje u hladnjaku.

No, špinat kako smo ranije napisali prepun je dobrih stvari za vašu bebicu i pravi je kralj ljetne prehrane. Stoga vam donosimo recepet za zabavnu Popajevu paštu!

Sastojci:

– 100 grama zamrznutog špinata ili 250 grama svježeg špinata
– 40 grama tjestenine (pužića, spirala…)
– 15 grama maslaca
– 2 žličice mlijeka
– 2 žličice kiselog vrhnja
– 40 grama parmezana ili sira po vašem izboru

Priprema:

1. Pripremite špinat prema uputama proizvođača ili ga skuhajte kao uobičajeno, te nemojte zaboraviti baciti prvu vodu.
2. Skuhajte tjesteninu
3. Rastopite maslac na tavi i na maslacu sotirajte skuhani špinat
4. Špinat na maslacu, mlijeko, vrhnje i sir stavite u blender
5. Prelijte blendani špinat preko tjestenine i uživajte u Popajevoj pašti zajedno s vašim mališanima

 

Foto: Visualhunt