Svaštarica

Prepoznaju manipulaciju

Čak i bebe u dobi od šest mjeseci znaju kada se odrasli njima poigravaju i manipuliraju, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta York.
Znanstvenici su proučavali 40 malih beba i njihove reakcije na igru; djeca su sjedila u krilu svoje majke, a osoba koja ih je ”testirala” sjedila im je nasuprot.
U prvom dijelu ispitivanja igračka djeci nije dana, jer ju ispitivač nije htio dati, a u drugom je pokušavao s djetetom podijeliti igračku, ali nije uspio.
Djeca su uočila i mirno prihvatila situaciju u kojoj ispitivač nije uspio podijeliti igračku zbog razloga koji su bili izvan njegove kontrole.
No, bebe su postale uznemirene kad je bilo jasno da im osoba jednostavno ne želi dati igračku. Pokazalo se i da bebe drugačije reagiraju na nespremnost odrasle osobe da s njima podijeli igračku.
Tako su devetomjesečne bebe lupale rukama, a šestomjesečne su pokazivale negativniji efekt – mrštile su se. Znanstvenici zaključuju da ove razlike upućuju na važnost proučavanja društvenih i kognitivnih sposobnosti male djece.