Gric, gric

Obojite jaja za Uskrs na prirodan način – evo ideja kako!

Obojite jaja

Za Uskrs obojite jaja i prirodnim bojama koje ćete lako dobiti iz hrane

Možda vam se ne da po trgovinama ovih dana tražiti boju za jaja, a možda ne želite umjetne boje na hrani koju će jesti vaši maleni. Obojite jaja ovog Uskrsa prirodnim bojama, a mi vam donosimo nekoliko ideja kako to sve napraviti. 

Ljuske luka

Vjerojatno ste već čuli kako se jaja mogu obojati i ljuskama luka.
Ljuske treba prokuhati u vodi i pritom dodati žlicu octa. Zatim se u tu vodu potope jaja te ih pusti da stoje dok ne postignete željenu nijansu crvenkaste ili smeđe boje.

Cikla

Uz pomoć super zdrave cikle postići ćete ljubičasto – ružičastu boju svojih uskrsnih jaja. Naribajte u posudu  svježu ciklu te u naribano dodajte žlicu bijelog octa, pa sve zajedno pomiješajte s vodom. Nemojte previše razrijediti. Uronite jaja u naribanu ciklu te pustite da stoje dok se boja ne “primi”.

Špinat

Za prirodno bojanje jaja izvrsno će poslužiti i špinat. Listove špinata stavite u vodu, dodajte žlicu octa pa kuhajte s jajima oko 10 minuta. Kada ugasite vatru ostavite i jaja i špinat u vreloj vodi dok ne dobijete zelenkastu nijansu.

Kurkuma ili šafran

Uz pomoć kurkume ili šafrana dobit ćete jaja lijepe, jarko žute boje. Stavite tri žlice kurkume ili šafrana u prahu u litru vode te dodajte dvije žlice bijelog octa. Kuhajte jaja u vodi vreloj vodi desetak minuta te ih ostavit i kada ugasite vatru da još malo požute. 

Foto: Freepik