Gric, gric

Obojite jaja za Uskrs na prirodan način

Pitajmamu Uskrs.jpg

Za Uskrs možete obojati jaja i prirodnim bojama koje ćete lako dobiti iz hrane

Možda vam se ne da po trgovinama ovih dana tražiti boju za jaja, a možda ne želite umjetne boje na hrani koju će jesti vaši maleni. Mi vam donosimo nekoliko ideja kako to sve napraviti na prirodan način.

Ljuske luka

Vjerojatno ste već čuli kako se jaja mogu obojati i ljuskama luka.
Ljuske treba prokuhati u vodi i pritom dodati žlicu octa. Zatim se u tu vodu potope jaja te ih pusti da stoje dok ne postignete željenu nijansu crvenkaste ili smeđe boje.

Cikla

Uz pomoć super zdrave cikle postići ćete ljubičasto – ružičastu boju svojih uskrsnih jaja. Naribajte u posudu  svježu ciklu te u naribano dodajte žlicu bijelog octa, pa sve zajedno pomiješajte s vodom. Nemojte previše razrijediti. Uronite jaja u naribanu ciklu te pustite da stoje dok se boja ne “primi”.

Špinat

Za prirodno bojanje jaja izvrsno će poslužiti i špinat. Listove špinata stavite u vodu, dodajte žlicu octa pa kuhajte s jajima oko 10 minuta. Kada ugasite vatru ostavite i jaja i špinat u vreloj vodi dok ne dobijete zelenkastu nijansu.

Kurkuma ili šafran

Uz pomoć kurkume ili šafrana dobit ćete jaja lijepe, jarko žute boje. Stavite tri žlice kurkume ili šafrana u prahu u litru vode te dodajte dvije žlice bijelog octa. Kuhajte jaja u vodi vreloj vodi desetak minuta te ih ostavit i kada ugasite vatru da još malo požute. 

Foto: Freepik