Bebe i mališani

Miris bebe – je li to glavni razlog zašto su nam toliko slatke?

miris bebe

“Ma vidi ti te bucmaste obraščiće, mogla bi ih pojesti!” ili pak, “Pa mogla bi popapati ta mala stopala”!

Postoji nešto u nama ljudima što nas tjera na grickanje slatkih malih obraza ili prstića, a znanost ima odgovor na to pitanje! Miris bebe je kriv za sve! Skeniranjem mozga znanstvenici su otkrili da najveću ulogu ima miris bebe koji nas tjera na grickanje, odnosno jedenje.

Istraživači su proučavali mozak dvije skupine od po 15 žena. U jednoj skupini bile su žene koje su rodile u proteklih šest tjedana, a u drugoj žene koje nisu nikada rodile.

Miris bebe

I jednoj i drugoj skupini žena ponuđena je pidžama bebe stare dva dana. I pokazalo se da je na miris reagirala skupina žena koje su postale mame. Snimanjem mozga utvrđeno je da miris slatke bebe potiče reakciju mozga sličnu kao kada gladnoj osobi ponudite nešto ukusno za jelo.

Slatke bebe

Reakcija na miris nije utvrđen kod žena koje nikada nisu rodile. A znanstvenici tu psihološku reakciju povezuju s porodom i kao posljedicu toga što su nove majke učestalo mirisale svoje bebe.

Miris i povezivanje

Miris bebe igra vrlo važnu ulogu pri povezivanju mame i novorođenčeta. Naime, prema osjetilu njuha beba traži put prema maminim grudima. Miris aktivira kod mame centar u mozgu koji je zadužen za povezivanje s bebom, a beba će zauzvrat prema mirisu mlijeka od mame tražiti jesti.

Foto: Freepik