Mama

Marijana Mikulić: Sretna sa svoja tri mušketira

Marijana Mikulić

Marijana Mikulić dobro je poznata gošća u Mami&Bebi. Naime, Marijani je ovo treća naslovnica s – trećim sinom. Redom su išli: danas školarac Ivan, pa danas vrtićarac Andrija i sada šestomjesečni Jakov.

Marijana je, osim što je mama, i glumica, članica ansambla kazališta Trešnja, pa se može reći da je njezin život neraskidivo povezan s klincima. Kako se mijenja život s klincima te jesu li bake u pravu kad kažu da se treće samo presvlači, rekla nam je Marijana.

Dobro nam došli, i to treći put! Maleni Jakov, najnoviji član, napunio je nedavno šest mjeseci. Kakvo je stanje u kući – jeste li se naviknuli svi na sve?

Nije lako ni jednostavno. Školarac, vrtićanac i beba. Srednji je donedavno bio maza i spavao s mamom, sad je odjednom ni na nebu ni na zemlji. Trudimo se, muž i ja dajemo sve od sebe da nikome ništa ne fali, vozimo ih na izvanškolske i izvanvrtićke aktivnosti, slavimo dječje rođendane i družimo se doma. A na sve to neprospavane noći, pa onda naravno dođe i burn out, pa puknem. Onda se opet skupim i idemo ispočetka. Mali cirkus. Nije lako ni jednostavno, ali je vrijedno svakog uloženog atoma snage, svake suze, umora, jer kad se ujutro digneš, tu su jedne po jedne male ruke oko vrata, jedna po jedna mala sanjiva kugla u krilu. Ne bih to mijenjala nizašto.

Marijana Mikulić, poznati o roditeljstvu
Foto: Mama&Beba
Svaka će majka s više od dvoje djece reći da je sa svakim sljedećim sve lakše. Je li i kod Vas tako?

Jednostavnije je svakako, u smislu da sve oko bebe mogu i znam. Ali troje klinaca znači hendlati sve zajedno, puno je veći izazov nego nova beba sama po sebi.

Jedan dio trudnoće s Jakovom morali ste strogo mirovati. Kako ste to doživjeli? Je li Vam bilo teško – Vama kao majci navikloj uvijek raditi nešto, i vama kao obitelji?

Jako mi je bilo teško mirovati dok dvoje djece traži i treba svoje, a ja ne smijem ništa. Svima nam je obilježeno to razdoblje kao uteg. Ali eto, i to je prošlo, Jaki je sad s nama, to je najvažnije. Drugo se sve zaboravi!

Kad ste doznali da ponovo nosite dečka, kako ste reagirali? Jeste li barem malo priželjkivali curicu?

Iskreno, nisam, priželjkivala sam da sve dobro prođe, to mi je bilo na prvom mjestu. I jako sam sretna sad sa svoja tri mušketira.

mama i beba, poznati o roditeljstvu
Foto: Mama&Beba
Kad je Jakov napunio šest mjeseci, vratili ste se na posao. Kako to da niste ostali na rodiljnom dopustu cijelo vrijeme? Je li Vam nedostajao posao?

Tako sam odlučila, i vjerujem da neće biti lako jer Jakov još uvijek doji, ima samo jedan obrok dohrane koji tek uvodimo. Ali se nadam da će sve biti dobro. Ima divnu tetu čuvalicu s kojom se super slaže, jede i spava. A to je najvažnije, drugačije ne bih mogla mirno ići raditi i ostaviti dijete.

Kakvi su dečki bili kao bebe – tko Vas je najviše namučio, a koga ste najmanje „osjetili“? Jesu li Andrija i Ivan i danas slični onim bebama kakve su bili?

Ivan je oduvijek trebao dodatnu pažnju, i tako je i ostalo do danas. On je i ne traži, jednostavno je treba. Svaki ima svoje neke male mušice, svoje slatkoće, svoje posebnosti. Kad sam odmorna i naspavana, ništa mi ne smeta i za sve imam strpljenja, a kad sam premorena, pucam po šavovima, onda i sitnica bude dosta da mi sve smeta. Ali bitna je neka ravnoteža, i prihvaćanje da je normalno i jedno i drugo.

Marijana Mikulić, poznata mama
Foto: Mama&Beba
Osim troje djece, imate i jednog malog dlakavca, psa Porta, Andrijina vršnjaka. Kako se on uklapa u vašu veliku obitelj? Sviđa li Vam se to što mališani odrastaju uz psa?

Porto je malo zapostavljen, jednostavno nemamo vremena za njega. Vodimo ga van, putuje svugdje s nama. Ali ima dana kad ni djecu ne stignem maziti koliko bih htjela, kamoli psa. Ali on je dobar, stvarno, kao da ga nema. Gura se među nas, ali ne dosađuje, a djecu voli i sve im dopušta. On i Andrija super se slažu, vidjet ćemo kako će se slagati s Jakovom.

Razgovarala: Nataša Krstičević
Foto: Jasmina Cviljak za Mamu&Bebu
Šminka i frizura: Do šminke i frizure za pol vure
Haljina: Mai by Majda
Nakit: Lana and love

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (svibanj 2019.)

casopis, novi broj, mama i beba