Mama

Mama Ana: Ne dajte da stres upravlja vašim životom

Pitajmamu Ana Zibar Ne Dajte Da Stres Upravlja Vašim životom

Roditeljski stres prepoznaje se po simptomima uznemirenosti koji su prisutni u raznim situacijama poput izljeva bijesa, sukoba djece, održavanja higijene, priprema za školu i otpora kod djeteta.

piše: mama Ana Zibar
www.zenskisvijet.com

 

Mi mame često se dovodimo do stanja iscrpljenosti zbog čega svom djetetu ne možemo uvijek pružiti baš sve ono što smo zamislile – no, to i nije čudno s obzirom na to da je danas stres sveprisutan.

Majke se uglavnom žale na pritisak sa svih strana i imaju potrebu da im što duže traje dan kako bi mogle napraviti sve što su zamislile. Zbog toga su istovremeno nezadovoljne što većinu stvari rade polovično, što pak rezultira manjkom vremena za sebe i razdražljivošću. Roditeljski stres prepoznaje se po simptomima uznemirenosti koji su prisutni u raznim situacijama poput izljeva bijesa, sukoba djece, održavanja higijene, priprema za školu i otpora kod djeteta.

 

Svakodnevni stres

Naravno svakodnevni stres i nije uvijek tako loš, ali je važno da majka bude svjesna tih situacija kako se ne bi dovela do intenzivnog stresa i kako bi spriječila njegovo akumuliranje koje je vrlo loše za njeni dijete i za nju samu. Takva vrsta stresa iza sebe ostavlja mamukoja je sklona negativnu pažnju usmjeriti na dijete na način da ga stalno kritizira, fizički kažnjava, grubo smiruje, umiruje, drži prodiku i viče.

Svakodnevni stres proizlazi iz raznih situacija: , neprilagođeno i zahtjevno dijete, velik broj majčinskih zahtjeva, odnos majke i djeteta, doživljavanja sebe kao loše majke, neuspješnosti discipliniranja djeteta, neispunjenih majčinskih očekivanja, loše materijalne situacije, zahtjeva drugih uloga, nedostatka podrške i ovisnosti djeteta o majci.

 

Simptomi stresa

Simptomi stresa se mogu primjetiti po ubrzanom radu srca, napetosti, teškoćama u koncentraciji, ljutnji, neugodnim osjećajima straha, bezvoljnosti, napetosti u odnosima, pobolijevanju, konstantnom umoru, izraženij stalnoj brizi, zaboravljivosti, tuzi, razdražljivosti, gubitku interesa za dosadašnje aktivnosti i radražljivom ponašanju.

Svaka se majka bori sa stresom na svoj način, a najvažnije je da zna prepoznati i koristiti ono što ju veseli, umiruje i vraća u ravnotežu. Važno je dopustiti si i priznati da ste nekad po stresom i da zbog toga niste loša majka.

 

Savršena majka

Savršena majka ne postoji i treba je prestati tražiti, a isto se odnosi i na očeve, djecu, prijatelje, roditelje. Ne zanemarujte se postavljanjem nedostižnih kriterija jer ćete se na taj način dovesti do stanja iscrpljenosti u kojem nećete moći djetetu pružiti podršku koja mu je prijeko potrebna. Zadovoljna majka je bolja majka i zato je od iznimne važnosti da pronađete vrijeme za sebe i da se barem u jednom dijelu dana bavite nečime što vas opušta i veseli.

 

Neugodne emocije

Osvjestite i s kakvom se energijom vraćate s posla jer djeca kupe vašu energiju, a ako proživljavate neugodne emocije morate o njima razgovarati i pokazati ih pred djetetom. Ne sramite se reći djetetu da ste tužni ili nezadovoljni zbog nekog događaja na poslu i ne skrivajte mu to. Samo na takav način ćete mu poslati poruku da ne mora uvijek sve biti savršeno, pa tako ni vi i da su neugodne emocije dobrodošle ako se znate nositi s njima. Vlastitim primjerom učite svoje dijete!

Ako vas pak dijete tjera u stresnu situaciju primjerice testiranjem granica – ostanite mirne I dosljedne. Zahtjev ili uputu djetetu treba reći samo jednom, ali da vas pritom sluša.

 

Pomoć i podrška

Potražite pomoć i podršku svog partnera, prijatelja i obitelji, a ako ni tada ne osjetite olakšanje već samo osjećaj preopterećenosti, nezadovoljstva i razdražljivosti potražite stručnu pomoć.

Stres možete ukloniti i uz pomoć nekih trikova koje je najbolje provoditi svaki dan kako bi si olakšale svakodnevicu i kako bi si znale pomoći u situacijama koje vam uzrokuju stres. Nekoliko trikova pogledajte u videu.