Mama

Maja Blaće: Petra je moja najveća motivacija

Maja Blaće

Prošlo je već neko vrijeme otkada na naslovnici nismo imali Miss Hrvatske, pa je idealno vrijeme za to. Maja Blaće krunu je ponijela 2015. godine, a prije nešto više od godinu dana ova je Šibenčanka postala majka malene Petre. Baš nakon što je Petra proslavila svoj prvi rođendan, njih su dvije stale pred naše kamere u predivnom Šibeniku.

Prošlo ljeto proveli ste velikim dijelom s trbuščićem, te početkom kolovoza rodili malenu Petru. Kakva Vam je bila ova godina? Je li proletjela?

Za razliku od prošlog ljeta koje je trajalo dugo u iščekivanju Petrice, ova godina nam je prošla i prebrzo, shvatili smo da vrijeme leti otkad nam je došla malena, eto, nismo se ni okrenuli, a ona je već napunila godinu dana, nevjerojatno, jer kao da sam jučer došla s njom kući iz bolnice. Od kada se Petra rodila doslovno nam je promijenila svijet, pogled na život.

Maja Blaće
Foto: Mama&Beba
Petra je nedavno proslavila važan prvi rođendan. Kako je prošla proslava? Što će Vam najviše ostati u sjećanju?

Prvi rođendan proslavili smo u krugu obitelji, prijatelja i djece s kojima Petra provodi najviše vremena. Mislim da je to za svakog roditelja poprilično emotivan dan, naravno u pozitivnim smislu, pa je tako bilo i nama.

Bilo nam je baš super, Petra je uživala u društvu djece i najmilijih. Oduševljena ambijentom, balonima, glazbom i poklonima, na iznenađenje svih nas, napravila je svoje prve korake! E, to ćemo zauvijek pamtiti!

A čega se sjetite kad pomislite na godinu iza sebe? Što biste izdvojili kao najljepše, a što kao najteže?

Toliko je toga lijepog, ali kad bih izdvajala, izdvojila bih sve njezino prvo: prvo gugutanje, prvo hranjenje, prvo puzanje, prve zubiće, prve riječi (tata, pa onda mama), ma sve! A najviše njezin osmijeh koji ima od prvog dana i koji nam uljepša svaki dan, kakav god bio!

Teško nam je bilo kad se prehladila, i ta prva temperatura. Nema ništa gore nego kad se dijete razboli. Srećom, brzo je prošlo i ona je opet bila ona vesela i razigrana beba.

Maja Blaće
Foto: Mama&Beba
Kakva je Petra beba? Je li uživala biti u središtu pažnje na rođendanu ili je više samozatajna beba?

Petra je jako vesela beba! Mislim da je uvijek u središtu pažnje, a i ako nije, ona se potrudi biti, voli animirati, zasmijavati i izazivati na igru, puna je energije i sve ju zanima! Sve mora uzeti, vidjeti, ‘kušati’, i premda je još beba, već je sad dosta tvrdoglava kad nešto želi. Brzo uči i svladava svakim danom nešto novo. Obožava životinje, voli biti u prirodi, voli društvo, a najviše ju veseli glazba, odmah zapleše!

Kako malena raste, sigurno ste se i Vi promijenili i uhodali kao mama. Kako se doživljavate u toj ulozi? A što suprug kaže, kako Vas on vidi?

Mislim da se svaka žena promijeni onog trenutka kad postane majka. Nekako je to prirodno, i svi oni mali strahovi kao ‒ hoću li ja to znati, što, kad, kako? ‒ baš taj trenutak nestanu kao da ih nikad nije ni bilo, kao da ste cijeli život majka i baš znate što, kad i kako treba. Tako je i tijekom odrastanja, dok ona uči, učimo i mi s njom, svakim danom, i ništa nam nije teško.

Suprug uvijek kaže da je jako ponosan na mene i da sam, njegovim riječima: brižna, posvećena i najbolja mama. Ali tako je i on najbolji otac! Od prvog dana radimo timski i ništa mu nije teško. Jako je vezan uz Petru i ona uz njega, ma oni vam imaju neki svoj svijet.

Uvijek nekako „odaberemo“ što nam je važnije u roditeljskoj ulozi, odnosno čemu ćemo posvetiti najviše pažnje i uložiti najviše truda. Što Vam je, kao majci, posebno važno – je li to zdrava hrana ili Petrin razvoj ili pokušaj da je držite podalje od ekrana ili…?

Najvažnije mi je od svega njezin razvoj, kroz napredovanje i prehranu. Uvijek se trudim da su namirnice domaće i svježe, iz didina vrta ili obližnjih sela. A imamo sreću da beba voli puno papati. 🙂

Ekrani su postali dio našeg vremena, pa ih je teško izbjeći, od telefona je držimo podalje, ali joj priuštimo pokoji crtić na TV-u tijekom dana.

Maja Blaće
Foto: Mama&Beba
Jeste li iskoristili cijeli rodiljni dopust, vraćate li se uskoro na posao? Hoće li biti teško vratiti se nakon cijele godine i nakon ljeta?

Iskoristila sam cijeli rodiljni dopust, bit će mi malo teško vratiti se u stvarni svijet, ali zaželjela sam se svog posla, pa me i raduje da ponovo počnem raditi.

Prije nego što ste ostali trudni, radili ste „muški“. S modne piste na gradilište – nemate problema sa stereotipnim podjelama na „muški“ i „ženski posao“. Jeste li se susreli s neprimjerenim stereotipima kao Miss Hrvatske?

Teško je danas reći što je muški a što ženski posao. S obzirom na to da sam od malena bila okružena prijateljima, nemam problema biti okružena kolegama. Nisam imala ni neugodnih iskustava. Najviše radim u uredu, kao arhitektonski tehničar i dizajner interijera. A iskustva su s gradilištima super.

Iako sam očekivala nekakve neprimjerene stereotipe, i na neki sam se način pripremila na to, na sreću nisam imala neugodna ili ružna iskustva.

Razgovarala: Nataša Krstičević
Foto: Jasmina Cviljak za Mamu&Bebu

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (rujan 2019.)