Zdravlje i prehrana

Konjuktivits

Što je to?
Kad je konjunktiva (prozirna i glatka sluznica koja prekriva unutrašnju površinu očnog kapka) upaljena, to znači da imate konjunktivitis. Primijetit ćete da oko postaje crveno, dijete će često trljati oči i možda će imati iscjedak. Gusti sekret koji izlazi iz oka može mu tijekom spavanja slijepiti kapke pa će vaše dijete teško otvoriti oči kad se probudi.
Konjunktivitis se može pobrkati s takozvanim suznim okom, stanjem koje također može rezultirati slijepljenim okom nakon spavanja  – no to je uobičajena pojava kod novorođenčadi  koju karakterizira suzenje oka jer se njihovi suzni kanali još ne prazne kako bi trebali. No suzno se oko može pretvoriti u konjunktivitis, što je mnogo neugodnije i može uzrokovati preosjetljivost na svjetlo.

Što ga uzrokuje?
Virusni konjunktivitis je najčešći oblik te bolesti, a često je povezan s običnom prehladom ili upalom uha. Bakterijski konjunktivitis manje je uobičajen i iscjedak više nalikuje na gnoj, a i crvenilo oka je izraženije. Također postoji i konjunktivitis kao posljedica alergijske reakcije koju uzrokuje kontakt s kemikalijama kao što je klor ili iritantima poput pijeska, dima ili prašine.
Konjunktivitis je uobičajeniji nakon što beba navrši tri mjeseca života i obično se najprije razvije na jednom oku pa se proširi na drugo. Starije bebe češće dodiruju oči i usta pa lakše mogu pokupiti upalu i prenijeti je na oči, objašnjavaju liječnici. Virusni konjunktivitis uzrokuje pojavu vodenastog sekreta, no ako je uzrok bakterija, on će biti ljepljiv.

Što možete učiniti?
Higijena je veoma važna kad je riječ o konjunktivitisu, kažu pedijatri. Redovito perite ruke, posebno nakon što prematanja pelene ili čišćenja upaljenog oka. Uporabom čistih ručnika i deka također ćete spriječiti širenje.
Većina se slučajeva konjunktivitisa prekomjerno tretira, smatraju liječnici opće prakse. Virusni konjunktivitis proći će sam od sebe nakon tri ili četiri dana. Možete pomoći svojoj bebi tako da joj dva-tri puta na dan oko operete pamučnom vatom umočenom u prokuhanu i ohlađenu vodu.
Počnite od središnjeg dijela oka i nježno prebrišite prema van, a za svako oko uzmite čistu kuglicu vate. Da biste ublažili djetetovu neugodu, možete to učiniti i zagrijanom sterilnom kompresom.
Bakterijska upala trajat će duže – nekad i nekoliko tjedana – i trebat će liječenje antibioticima, vjerojatno u obliku očnih kapi koje djetetu propisuje pedijatar.  Za alergijski uzrokovan konjunktivitis možda odredi i liječenje antihistaminicima.

Nazovite pedijatra ako…
… vaše novorođenče ima konjunktivitis, jer to može upozoravati na ozbiljnije probleme. Također nazovite ako upala kod starijeg djeteta traje duže od nekoliko dana. Liječnik može uzeti i bris oka kako bi provjerio je li riječ o bakterijskoj infekciji i treba li je liječiti antibioticima.