Tata

Koliko su stvarne tatine supermoći?

tatine supermoći

Što su tatine supermoći koje bismo mogli nazvati i “očinski refleksi”? 

Tatine supermoći se javljaju kada tata dobije nadljudsku snagu u trenutku kada je njegovo dijete u opasnosti i napravi nešto nemoguće da ga spasi. Možda vam se to čini nestvarnim, ali ti su refleksi češći nego što mislite.

Mnogi se očevi njima hvale po društvenim mrežama, opisuju situacije i bitke, no drugi su samo junaci u tišini. Ili pritajeno čekaju priliku da zasjaju i pokažu svoje supermoći.

No, šalu na stranu, svi sisavci su obdareni refleksom “bori se ili zbriši” koji im pomaže da svoje potomstvo zaštite od grabežljivca ili opasnosti. Znanstvenici tvrde da tatine supermoći imaju čak i – mame!

Što sve tatine supermoći mogu?

No, zbog toga te supermoći nisu ništa manje važne. Kirurzi su objasnili što se događa s tatinim mozgom u kritičnom trenutku. U tom objašnjenju stoji da centri za donošenje odluka koji se nalaze u mozgu, pojačaju sposobnost zanemarivanja boli. Tate su u tom trenutku spremni prevladati bilo kakve logičke zapreke koje imaju, što im omogućuje brzo djelovanje bez previše razmišljanja.

Borbu ili bijeg, ovisno što tata odabere, pokreće adrenalin koji se nalazi u prednjem korteksu mozga. Isti dio mozga zadužen je za odlučivanje, no također se aktivira, tvrde stručnjaci, kada odrasla osoba ugleda dječje lice. Utisak pojačava poznato dječje lice, njegov miris, dodir…

Tatini refleksi

Premda ovakvu vrstu refleksa imaju i mame i tate, muškarčevi su refleksi ponešto drugačiji, reklo bi se, primitivniji od ženinih. Stručnjaci također tvrde i da su majčini refleksi “izraženiji” te da one imaju bolju intuiciju.

Većina sisavaca, pa ni ljudski rod od toga nije izuzet, pomno pazi na svoju mladunčad. Znanstvenici smatraju da je roditeljima psihička pomisao na gubitak djeteta nešto “neprihvatljivo”, što nikako ne smiju dopustiti da se dogodi. I iz tog osjećaja dolaze mnogi primitivni instinkti koji nam govore da moramo zaštititi potomstvo pod svaku cijenu. 

Foto: Freepik