Tata

Pet najčešćih pogrešaka koje tate čine

tate

Svi griješimo, to je činjenica.  No, dragi tate neka vam ne bude teško poslušati što vam netko drugi ima za reći…

  1. Tate misle da im ne treba pomoć

Muškarci su navikli na to da im pomoć jednostavno ne treba. Okej, treba im, ali zbog načina odgoja u našim predjelima (nismo rekli balkanskim), muškarci najčešće ne žele prihvatiti pomoć. Ali imajte na umu da bi u roditeljstvu baš svakom dobro došla pomoć! Pokušajte nakratko pregristi jezik i ponekad poslušati savjet, posebno ako dolazi od vaše partnerice ili druge osobe kojoj vjerujete.

  1. Pretjerano su kritični

Kad djecu želimo nečemu naučiti, moramo biti vrlo oprezni kako to činimo. Naša djeca moraju znati da smo im mi najpouzdaniji saveznik, a ne najgori kritičar. Ne morate raspravljati o svakoj sitnici koju pogrešno naprave.

Velika je vjerojatnost da već i sami znaju što su i kako pogriješili. Umjesto toga, pitajte ih kako se osjećaju, što bi napravili drukčije da se to ponovo dogodi, ohrabrite ih. Ispričajte im priču o tom kako ste vi napravili sličnu grešku.

  1. Misle da postoji rješenje za sve

Ponekad vam život jednostavno slomi srce.  Na sam spomen tuge tate često počnu s „Da, ali…“ u potrazi za rješenjem problema, čime žele mališanima umanjiti bol. No ponekad se jednostavno treba pomiriti s tim i pružiti mališanima zagrljaj kao utjehu. Ne morate uvijek sve riješiti. I ne mora uvijek sve biti – dobro.

  1. Tate se ne petljaju

Kad sve to oko roditeljstva postane preteško, tate se ponekad – ukoče. Požele se isključiti iz svega. Nemojte! Odvažite se, pa i prvi reagirajte, ne čekajte da vas netko na to potakne. To će značiti puno za vaše samopouzdanje.

  1. Prave se da su neranjivi

Djeca moraju vidjeti naše osjećaje, čak i one koji nisu ugodni i lagani. Tate često žele biti stijena, pokazati djeci da su neuništiva, neranjiva. I možete i dalje biti takvi! Ali to ne znači da ne smijete pokazati da vas boli ili da patite. Mališani to moraju vidjeti da bi znali kako se s tim i oni mogu nositi.

Foto: Pexels