Zdravlje i prehrana

Kašalj koji remeti san: kako pomoći?

suhi, kašalj, ovlaživači
Foto: Shutterstock

Tijekom zime odnosno sezone grijanja većina mališana i beba počet će kašljucati. Posljedica je to suhog zraka koji nastaje zagrijavanjem prostorije te nedostatnim provjetravanjem, jer je vani… hladno.

SUHI KAŠALJ

Kada radijatori počnu grijati, vlaga se iz prostorije gubi i zrak se suši. Takav suhi zrak nadražuje dišne putove te izaziva karakterističan suhi i nadražujući kašalj.

Do suhog i nadražujućeg kašlja dolazi zbog toga što pluća nastoje nadoknaditi vlagu te počinju proizvoditi sluz koja provocira kašalj. Kašalj posebice remeti noćni san jer se zbog ležećeg položaja sluz počne slijevati u grlo. Stoga je s prvim naznakama početka sezone grijanja vrijeme za ovlaživanje prostorija, odnosno provjetravanje.

Prostorije možete vlažiti mehanički s uređajima za ovlaživanje zraka, ili staromodno, provjetravanjem. Iako potonje možda i nije zgodno kada temperatura padne na pet stupnjeva, i tome se može doskočiti. Provjetravajte prostorije u kojima ne boravite tako da na barem pola sata otvorite sve prozore i razmaknete zavjese (dignete rolete) kako bi suhi zrak izašao skupa s prašinom. Prašina je još jedan problem sezone grijanja jer se zagrijavanjem prostorija stvara dodatna prašina i grinje koji rade velike probleme djeci astmatičarima i alergičarima.

OVLAŽIVAČI SU SPAS

Ovlaživači zraka super su sprave koje funkcioniraju tako da vodu pretvaraju u vodenu paru koju izbacuju van i vlaže prostor. No, ovlaživači zraka zeznuti su kada imate malo dijete koje je tek prohodalo, pa ruši i dira sve oko sebe. Naime, voda i struja ne idu zajedno, nikako, pa pripazite ako imate ovlaživač zraka da ga držite što dalje od dohvata male djece.

S prvim naznakama grijanja krenite u provjetravanje prostorija, ali i podizanje imuniteta svim ukućanima kako biste si olakšali zimsku sezonu i što manje vremena proveli na bolovanju, odnosno na kućnoj njezi.

DOBRO JE ZNATI

Idealan postotak vlage u prostorijama u kojima se boravi trebao bi biti između 30 i 50%!

Foto: Freepik