Mama

Kada je najbolje vrijeme za fotografiranje bebe

fotografiranje bebe

Zašto je fotografiranje bebe nešto što žele svi roditelji i kako postići da to izgleda savršeno?

Ma tko ne voli fotografiranje? A znate li tko je u zadnje vrijeme najomiljeniji subjekt fotkanja? Bebe! One koje su još u trbuhu ili one tek rođene.

Fotografkinja ANICA ČARAPIĆ specijalizirala se upravo za stvaranje neodoljivih fotografija budućih majki i njihovih preslatkih potomaka. A kako izgleda sav taj svijet čitajte u intervjuu.

1. Recite nam nešto o sebi… otkada se bavite fotografijom, što vas tu posebno privlači?

Ja sam Anica Čarapić, imam 42 godine, a zadnjih 15 godina živim i radim u Zagrebu. Rodom sam iz Varaždina. S obzirom da mi je sad sin već veći, imam više vremena i mogućnosti za rad na fotografiji.

fotografiranje bebe
Foto: Newborn Love by Anika – Anica Čarapić

Relativno se kratko bavim aktivnom fotografijom, ovog rujna to će biti tri godine. Ono što me u tom poslu privlači je mogućnost kreativnog izražavanja i manjak ograničenja. Možete upotrijebiti doslovno bilo što i napraviti fotografiju. To je igra bez granica i želja iz srednjoškolskih dana!

2. Kako ste se odlučili baš za fotografiranje trudnica i novorođenčadi?

Pa glavni razlog je taj što ne volim ništa na brzinu i ne volim strku. Kod te vrste fotografiranja mogu se u pripremiti u miru i otprilike imati što želim postići . Kod recimo vjenčanja i nekvih evenata je to nemoguće.

3. Tko je zahtjevniji – trudnice, novorođenčad ili mali trkači?

Nema neke razlike jer sve jako ovisi o tome kakva je osoba ispred mene. Uglavnom svi surađuju jer znaju zašto su došli. Naravno bebe su tu druga pjesma. 😊

fotografiranje bebe
Foto: Newborn Love by Anika – Anica Čarapić

U zadnje vrijeme me jako privlače trudnička fotkanja jer sam i investirala u luksuznije haljine pa onda i fotke izgledaju ljepše, a i trudnice se osjećaju kao princeze. Najljepši je osjećaj kad trudnica bira svoju haljinu… vjerujete, kao na vjenčanju.

4. Gdje najviše volite fotografirati – vani na otvorenom, u studiju…?

Po zimi sve odrađujem u svom studiju. Kada dođe proljeće prebacujem se van i to krećem s trudnicama, pa onda i s ostalim fotkanjem, osim beba naravno, to se odrađuje u studiju. Jedva dočekam toplije vrijeme da mogu izaći. Malo se zasitim studija preko zime.

5. Koja je dob najbolja za fotografiranje novorđenčadi? Kada nije prekasno da se izgubi ona novorođenačka „gipkost“?

U zadnjih mjesec dana fotkam bebe od  6 do 10 dana starosti. Znam da je to malo dana ali se to pokazalo najlakšim i najbržim.  Oni su totalno uspavani i jako gipki i savitljivi.

Prije sam fotkala bebe stare i 23 dana, ali to onda traje i po 5 do 6 sati uspavljivanja, hranjenja, gledanja, kakanja, pjevanja, a najmanje fotkanja. Bebe su budnije što su starije, aktivnije su, teže i samim time ih je teže posložiti u pozicije koje bismo mi htjeli.

 fotografiranje bebe
Foto: Newborn Love by Anika– Anica Čarapić

S obzirom da se postavljaju u pozicije u kojima su bili u maminom trbuhu logično je da se fotkanje obavi što prije. Ugledam se na kolege fotografe van naše zemlje.

6. Što je potrebno da bi takva fotka ispala savršeno? Neki „tips and tricks“?

Potrebno je da je beba jako mala, uspavana i nahranjena. Nema tu drugog recepta.

7. Što mame najčešće obuku bebama za fotkanje, a što je u stvari poželjna odjeća? Postoji li nešto što nije fotogenično?

Roditelji obično djeci oblače odjeću koja je veća i komotnija. No to nije odjeća za fotkanje… barem ne za ovakvu vrstu fotkanja.

Fotografiranje bebe
Foto: Newborn Love by Anika – Anica Čarapić

Zato ja imam sve što mi je potrebno za dobru fotku. Od odjeće, pozadina, odjeće za mamu, cvjetnih vjenčića, kanti, košara, umjetnog cvijeća, lutkica, igračaka, ma mogla bih nabrajati u nedogled. Rekvizite imam čak posebno za cure, a posebno za dečke.

8. Imaju li roditelji neke neobične zahtjeve?

Baš neobičnih zahtjeva nisam imala. Sve što su tražili uglavnom smo i napravili na obostrano zadovoljstvo. Osim kad beba odluči sabotirati neku pozu. Kad kažem sabotirati mislim na to da ne želi biti u toj pozi i onda moramo odustati bez obzira na želju roditelja. 😊

9. Što vam je u poslu do sad bilo najizazovnije?

Najizazovnije do sad mi je bilo snimanje beba na bean bag-u, ali i fotkanje golih beba na ukrasnim dekicama. To je meni osobno najteži dio i ako beba nije potpuno uspavana, niti ne odrađujem te poze. I to iz razloga jer se budna ili polubudna beba okreće i miče rukama i nogama te pruža otpor.

Zato ako beba ne zaspi radim poze u rekvizitima, a onda već pred kraj sessiona radim poze na bean bagu ako uspije zaspati. Ako ne, onda završim tu i to je to.  Sve su to varijacije na temu. Znam se šaliti s roditeljima, pa kažem im da ćemo raditi onako kako mali šef ili šefica kaže. 😊

10. Fotografirate li puno svoju obitelj i razvijate li fotografije?

Svoju obitelj sam izgnjavila i previše, pa bježe od mene čim spomenem da bi se mogli fotkati…

Razgovarala: Sanja Bubalo
Foto: Newborn Love by Anika – Anica Čarapić