Obitelj

Greške novih roditelja – kako ih izbjeći

greške-novih-roditelja-pitajmamu

Biti roditelj je najteža stvar na svijetu, a greške su sastavni dio roditeljstva. No, ako vam otkrijemo neke greške novih roditelja, možda vam to pomogne izbjeći ih.

Otkad postanete roditelji, greške će postati sastavni dio vaše svakodnevice.  Neke greške novih roditelja zajedničke su mnogima. Ili ćete stvarno griješiti, ili ćete misliti da griješite ili će vas optužiti da griješite… S vremenom se njihova učestalost smanjuje, ne brinite. No, imajte na umu da to ne znači da ste loš roditelj!

Ipak, otkrit ćemo vam greške novih roditelja koje možete pokušati prepoznati i izbjeći.

  1. Vjerujete sve što čujete

Ova greška posebno vrijedi za prvih nekoliko tjedana. Tada imate potrebu tražiti savjet od svakog tko je prošao isto što i vi. Čak i ako ne tražite savjet, dobit ćete ga. Vaša najbolja prijateljica misli da morate spavati s bebom, rođakinja kaže nikako. Vaša sestra kaže da je u redu da beba siše prst, pedijatrica kaže da je bolja duda.

RJEŠENJE: Odlučite slušati isključivo sebe i partnera. Odlučite koji vam princip ili put najbolje odgovara i radit upravo tako. Ostale savjete ignorirajte. Znate više nego što mislite!

  1. Precjenjujete količinu slobodnog vremena

Bez obzira na činjenicu koliko ćete ostati na rodiljnom/roditeljskom dopustu, mislite da će vam to vrijeme biti – slobodno. Neće. Imate novi posao i šićušnog, glasnog šefa/šeficu koji vam ne da odmora čak ni vikendom. Planirate organizirati ormare, vježbati, družiti se s prijateljicama… A u stvari će vam biti vrhunac dana ako se otuširate.

RJEŠENJE: Postavite si svakoga dana neki, realni, cilj. Na primjer: uzvrati poziv, pospremi krevet, stavi rublje u perilicu. Na kraju dana će vam biti lakše kad prekrižite to s popisa.

  1. Zanemarujete partnera

Kad partner dođe kući, iza vas je cijeli dan pelena, umirivanja, uspavljivanja, nunanja. Kad vam se približi s pomisli o bliskošću, odmah ćete mu dati do znanja da prošeće.

RJEŠENJE: Ako si možete priuštiti dadilju, neka pričuva dijete nekoliko sati. Vi izađite u šetnju. To će biti dovoljno! Da, pričat ćete o bebi, ali dogovorite se da morate i o drugim stvarima.

  1. Stavljate sebe na zadnje mjesto

Kava vam se ohladi, ponekad pomislite kako stvarno smrdite, ne sjećate se kad ste bili kod frizera… Ne, ne, i ne – tako ne smije biti.

RJEŠENJE: Vrijeme za vas je neophodno. To nije vrijeme za uživanciju, nego potreba. Morate pronaći vremena za razgovor s prijateljicom ili satove joge. Morate se njegovati. Što ste sretniji, bolji ćete roditelj biti.

  1. Ne dijelite poslove

Partner se niti ne snalazi u dječjoj sobi? Nikad nije okupao dijete? Briga za novorođenče jednostavno nije posao koji treba obavljati samo jedna osoba.

RJEŠENJE: Kad partner radi nešto s djetetom, nemojte mu škiljiti preko ramena i provjeravati. Nemojte davati upute. Možda neće napraviti baš sve isto kao i vi, ali to ne znači da nije dobro. Vjerujte mu i uzvratit će vam češćim obavljanjem tog zadatka.

  1. Pretpostavljate najgore

Neka su djeca stvarno bolesna i razviju neka stanja koja mogu zabrinuti. No, i zdravo dijete razvije simptome koji kod roditelja izazovu paniku: osip, kašalj, proljev… Lako je poludjeti od brige kad je beba stvarno mala.

RJEŠENJE: Istrenirajte sami sebe da ne pretjerujete s brigom dok se to ne pokaže i dokaže potrebno. Djetetovo odrastanje treba biti pozitivno iskustvo. Nemojte si ga upropastiti prekomjernom brigom. Kad od liječnika dobijete potvrdu da je nešto loše – e tad možete brinuti! Dotad vjerujte najbolje.

  1. Uspoređujete dijete s drugima

Spava li cijelu noć? Sjedi li već? Smije li se? Kad vidite u parku dijete mlađe od vašeg, kako već hoda, a vaše ni ne pokazuje interes, lako se zabrinuti. Kad čujete kako neka beba brblja, a vaša curka još ništa, spopadne vas panika.

RJEŠENJE: Zaboravite tablice i smjernice! Zaboravite druge bebe! Svaka se beba razvija svojim tempom. Ako je doktor potvrdio da je sve u redu – strpite se i vaša će beba kad-tad napraviti i taj korak. Kasnije ćete ionako žalovati kako su prebrzo odrasli…

Foto: Freepik