Obitelj

Dobar roditelj može biti svatko – evo kako!

dobar-roditelj-pitajmamu

Koliko ste se puta zapitali jeste li dobar roditelj? Ne brinite, već to što pitate čini vas dobrim. Iako je sve subjektivno, donosimo vam 10 principa dobrog roditeljstva, kao pomoć.

Jesmo već spomenuli da nije lako biti roditelj? A kamoli dobar roditelj! No, kao što smo rekli u uvodu, samim time što se pitate jeste li dobar roditelj, već ste na dobrom putu. A to ujedno znači i da ste spremni promijeniti se i prilagoditi. Možda vam možemo pomoći tako da stavimo sve na jedno mjesto…

10 principa dobrog roditeljstva
  1. Ono što radite je važno

Bez obzira radi li se o vašem ponašanju što se tiče zdravlja ili ono kako se ponašate prema drugim ljudima – vaša djeca uče od vas. To je nešto najvažnije što trebate imati na umu. Zapitajte se što želite postići s mališanima i kako ćete doći do tog rezultata.

  1. Ne možete dati previše ljubavi

Jednostavno nije moguće razmaziti dijete s prevelikom količinom ljubavi. Da, dijete možete razmaziti, ali ne ljubavlju. Kad ljubav počnete mijenjati nekim drugim stvarima, e tada možete!

  1. Budite uključeni u djetetov život

To, posebno u današnje vrijeme, nije lako. Zahtijeva od vas reorganizaciju prioriteta, a često znači žrtvovanje onog što vi želite.

Ali isplati se! Budite tu za dijete – mentalno i fizički. I to ne znači da ćete umjesto njih napraviti zadaću. Dovedite ih do toga da ju sami naprave.

  1. Prilagodite stil svog roditeljstva djetetu

Idite ukorak s djetetom i njegovim razvojem. Vaše dijete odrasta. Uvijek imajte na umu kako bi njegova dob mogla utjecati na njegovo ponašanje. Vaš trogodišnjak će za sve reći „ne“. Razmislite želite li mu nametnuti uvijek sve što odbije. Jer s 13 će možda upravo kroz slobodu postavljati pitanja u razredu…

  1. Postavite pravila

Ako ne usmjerite ponašanje svog djeteta dok je maleno, kasnije će teško naučiti činiti to sam. U bilo koje doba dana ili noći morate imati odgovor na tri pitanja: Gdje je moje dijete? Tko je s mojim djetetom? Što moje dijete radi?

Pravila koja dijete nauči od vas, oblikovat će pravila koja će ono kasnije primijeniti na sebi. No, to ne znači da upravljate baš svime i da dijete ne smije samo donositi odluke.

  1. Njegujte djetetovu samostalnost

Postavljanje granica pomaže vašem djetetu da razvije samokontrolu. Poticanje samostalnosti pomaže mu razviti osjećaj usmjerenosti. Da bi uspio u životu, treba oboje. Ako dijete traži samostalnost, to ne znači da je neposlušno. Samostalnost je u ljudskoj prirodi.

  1. Budite dosljedni

Ako se vaša pravila mijenjaju iz dana u dan ili ako ih samo povremeno primjenjujete, neće dijete biti krivo ako ih ne bude poštovalo. Najvažniji alat za disciplinu je dosljednost. Odredite oko čega nema pregovora. I držite se tog.

  1. Izbjegavajte fizičko kažnjavanje

Roditelj nikada ne bi smio udariti dijete. Ni pod kojim okolnostima. Djeca koju roditelji tuku, sklona su svađama s drugom djecom. Veća je vjerojatnost da postanu nasilnici i rješavaju sve agresijom. Postoje daleko učinkovitije metode.

  1. Objasnite pravila i odluke

Dobar roditelj ima očekivanja od djeteta. Općenito se pokazalo da roditelji previše objašnjavaju stvari mlađoj djeci, a premalo tinejdžerima.

Ono što je očito vama, možda nije vašem 13-godišnjaku. Nemate iste prioritete, mišljenja ili iskustva.

  1. Poštujte dijete

Ako želite da dijete poštuje vas, najbolji put do tog je da i vi poštujete njega. Dijete tretirajte kao i bilo kog drugog kog poštujete. Razgovarajte s njim pristojno, poštujte njegovo mišljenje, slušajte kad govori. Onako kako se vi ponašate prema njemu, tako će ono prema drugima. A želite da bude pristojno, zar ne?

Foto: Freepik.com