Imena za bebu

Dječja imena: činjenice koje će vas zabaviti

dječja imena

Kad birate ime za bebu, izbor stvarno nije malen, ali je svejedno težak. Potencijalna dječja imena su nešto s čim se susrećemo svakodnevno, svuda su oko nas, ali baš to čini izbor još težim.

Opcija za dječja imena je, budimo iskreni, bezbroj. Posebno u današnje vrijeme kad roditelji se roditelji ne ustručavaju upregnuti maštu. Neki će se usprkos svemu odlučiti za tradicionalno ime, posegnuti po nekoliko obiteljskih generacija unatrag, dok će drugi izmisliti ime koje još nitko nije. Nema prvog ili krivog načina!

No, ipak nas neke činjenice mogu iznenaditi, nasmijati ili zabaviti.

Sofija prva – svuda u svijetu

Poznajete li koju obožavateljicu popularnog crtića Sofija prva? Samo da znate, Disney nije slučajno odabrao to ime za svoju junakinju. Sofija, odnosno Sofia ili Sophia je među najpopularnijim imenima u 50-ak zemalja svijeta, a najpopularnije je u Meksiku, Rusiji i Italiji. Inače znači „mudrost“, pa je ujedno i mudar i profinjen izbor.

Inače, kad govorimo o muškim imenima, svjetski prvak je – Muhamed, u raznim verzijama.

Djeca „Prijestolja“

Serija „Igra prijestolja“ ostavila je popriličan trag na društvo općenito, pa nije neočekivano čuti da su imena likova sve češći izbor roditelja. U Velikoj Britaniji u stotinama se broje bebe nazvane Arya i Khaleesi.

Pripazite kako ćete nazvati malog vražićka

Na Novom Zelandu vlada ima popis imena koja ne želi odobriti kad roditelji zatraže ime za bebu. Ime Lucifer prvo je na popisu, a roditelji ga zatraže u prosjeku jednom svake dvije godine. No, nije samo pali anđeo na tom popisu, nego i pozitivci – Mesija i Krist su također odbijena imena.

Slatko, ali ipak ne

Čuli ste vjerojatno za jestiva imena Jagoda, Višnja, a Chris Martin i Gwyneth Paltrow čak su nazvali kćer Apple (Jabuka). Nutella je slađa od svega tog zajedno, ali u Francuskoj nije prošlo. Naime, jedan je par u Francuskoj pokušao nazvati dijete upravo tako, Nutella. Sudac je odbio, a roditelji su se morali zadovoljiti polovičnim rješenjem. Dijete su nazvali Ella.

Od špeka do kelja

Što? Dobro, ovo vrijedi isključivo za englesko govorno područje, ali značajan broj roditelja je odlučio dijete nazvati Bacon – špek ili slanina. Da. Čekajte trenutak, zamišljamo kako bi izgledalo da se mali Hrvat zove Špek ili mala Hrvatica Slanina… Ne bismo ipak, hvala.

Ako ste, pak, vegetarijanci, onda u SAD-u postoji i opcija za vas. Više od 200 djece u godini dana je dobilo ime Kale, odnosno Kelj. Ako smislite (ili znate) neku hrvatsku varijantu, slobodno nam javite, razveselit ćete nas!

Foto: Freepik