Zdravlje i prehrana

Brzi vodič za roditelje čijoj djeci izbijaju zubi

zubi

Djeca kojoj izbijaju zubi mogu imati razne simptome i treba ih znati prepoznati

Izbijanje zubi veliki je korak na dječjoj razvojnoj stepenici. Ponekad je teško iščitati simptome, a kažu da neki od njih uključuju: promjene u ponašanju, porast tjelesne temperature, slinjenje, promjena stanja kože, pa čak i stolice. Dijete će svašta gurati u usta i „glodati” ne bi li si olakšalo muke po desnima.

Roditeljima ova razvojna faza može biti vrlo stresna, no ona je nadahnula cijelu jednu industriju koja je na police trgovina izbacila niz žvakalica i sličnih proizvoda koji bi bebi trebali olakšati muke.

Koji odabrati? To je na vama.

A mi vam donosimo kratki, brzi vodič koji je namijenjen svakom roditelju čijem djetetu izbijaju prvo zubi.

  1. Mliječni zubi su privremeni, ali nisu zato nebitni. Ponekad i prvi zub zaslužuje zubarski pregled, ističu stručnjaci te preporučuju roditeljima da ne odgađaju prvi odlazak zubaru.
  2. Izbijanje zuba dijete će učiniti nervoznim i plačljivim, ali ne i bolesnim. Nema naime studija koje su uspjele povezati vrućicu i mekšu stolicu s nicanjem zubića.
  3. Što prvi zub kasnije izbije to je čvršći. Prvi zubi su i inače oštriji i lakše izbijaju, a oni koji izbijaju kasnije su plosnatiji te manje oštri. Njihovo izbijanje je bolnije zbog položaja kojeg zauzimaju u ustima.
  4. Postoje mnogi gelovi i žvakalice koje olakšavaju izbijanje zubi i umanjuju bol i nadraženost, no treba ih oprezno birati i koristiti. Stručnjaci kažu, najbolji lijek je – žvakanje. Prema njima, možete namočiti neku čistu krpicu hladnom vodom i dati djetetu da si njome hladi desni.
  5. Zubi se njeguju za cijeli život. Izbijanje zuba i mrske popratne pojave će kad tad prestati, ali zubna higijena je nešto što će ostati. Imajte na umu da će se dobre navike stečene u djetinjstvu nositi kroz čitav život.

Foto: Pexels