Bebe i mališani

Bebini prvi koraci – odgovori na pitanja koja vas zanimaju

pitajmamu-bebini-prvi-koraci

Prva bebina godina je prepuna važnih događaja, a jedan od najvažnijih su zacijelo bebini prvi koraci. To je važno kao potvrda da je beba fizički spremna, ali i kao novi način na koji beba može istraživati svijet.

Bebini prvi koraci ostat će zabilježeni u vašem sjećanju zauvijek. To je jedna od prekretnica za koju ćete uvijek pamtiti kad se dogodila, ali ju je teško dočekati. Morate imati na umu da su bebe različite i da će svaka prohodati onda kad bude spremna. No, to bi se trebalo dogoditi u razdoblju oko bebina prvog rođendana.

Dok će jedna beba prohodati već s 11 mjeseci, druga bi mogla pričekati i nekoliko mjeseci nakon rođendana.

No, ako beba ni sa 16 mjeseci ne prohoda, posavjetujte se s pedijatrom. Bebini prvi koraci bit će nespretni i nesigurni, pa je dobro ako ste u blizini i pružite nužno osiguranje.

Znakovi da će beba uskoro prohodati:
  • Diže se samo u stojeći položaj
  • Stoji dok se igra
  • Stoji bez naginjanja i oslonca
Kako potaknuti hodanje?

Hodanje počinje onda kad se beba osjeća ugodno na svojim nogama. Potaknite bebu da se igra u stojećem položaju. Neka stoje bez oslonca, a na to ćete ih potaknuti ako im date igračke u obje ruke dok stoje.

Kad budu stabilni na nogicama, vrijeme je za novi izazov. Možete ih poticati na male korake na malim udaljenostima. Ako im u ovom razdoblju želite pružiti potporu, držite ih za područje gdje su im rebra, a ne za ruke, kako biste potaknuli korištenje mišića trupa.

Papuče ili cipele?

Niti jedno! No, dobro, ovisi sve o trenutnim uvjetima, odnosno dobu godine i prostoru u kojem se beba nalazi.

Definitivno najbolja opcija je dopustiti bebi da hoda bosa. Ako vam to nije opcija, najbolje je obuti joj papuče u kojima će se beba osjećati kao da je bosa.

Trebam li se bojati pada?

Ne! Bebini prvi koraci bit će nespretni i u prvom će razdoblju beba sigurno padati. No, moraju naučiti pasti. Kako biste im omogućili sigurnost, pripazite da u prostoru u kojem se nalaze nema ništa oštro ili opasno, te ostanite u njihovoj blizini dok ne svladaju osnove.

Na što trebam paziti?
  • Hod na prstima – Neka djeca hodaju na prstima zbog slabog tonusa mišića, skraćene ili zategnute ahilove tetive ili jednostavno iz navike.
  • Povratak puzanju – Neke će se bebe nakon eksperimentiranja vratiti puzanju. Možda naprave nekoliko koraka, pa odaberu ipak puzanje kao način kretanja. Kako biste ih potaknuli ipak na hodanje, skratite im udaljenost koju od njih tražite da prijeđu. Tako će lakše steći povjerenje u svoj hod.

Foto: Freepik