Mama

Barbara Vicković: S radošću iščekujem svaki novi dan

 

Zadovoljstvo Vas je bilo gledati i slušati tijekom iščekivanja malog stvorenja…Tada ste nam za T&L rekli da je svaka trudnoća priča za sebe, pa nas prvo zanima je li takav bio i porođaj?
Istina je da je svaka trudnoća priča za sebe, kao što je i svako dijete, pa tako i porođaj. To sada sa sigurnošću mogu i potvrditi. Dakle, Matija je u trbuhu bio velika beba i dva tjedna prije porođaja moj ginekolog dr. Gordan Zlopaša iz Petrove bolnice mi je toplo sugerirao da s obzirom na veličinu bebe razmislim o tzv. induciranom porođaju. Objasnio mi je da je beba potpuno spremna za porođaj i da ne bismo trebali čekati prirodne trudove. Poslušala sam iskusni savjet, a i samoj mi se činilo da je to u redu… da ne pričam o znatiželji vezanoj za bebicu koju sam nosila sve te mjesece. I tako je došao taj dan. Imala sam dogovoreni termin 18. svibnja. 2011. Uh, mala trema, pa sve veća… pa sam porođaj (o kojem nekom drugom prilikom… he-he) i u 15.35 sati došao je na ovaj svijet Matija, moj drugi dragi sinčić.

Kakav je osjećaj bio primiti novorođenče u ruke nakon punih 12 godina?
Jednostavno „neprepričljiv“, ugledala sam to sitno i bespomoćno stvorenje, osjetila mir jer se vidjelo da je sve u redu i da je zdravo dijete, poljubila sam ga i tako je počela naša životna avantura. Htjela sam da cijeli svijet u tom trenutku sazna da je bogat za još jedno divno stvorenje što mi se iz dana u dan sve više razotkriva.

Danas Matija ima šest mjeseci. Kako biste ga opisali kao bebu? Primjećujete li možda već i neke karakterne crte kod njega?
Često znam reći da sam kojim slučajem mogla „naručiti“ bebu kakvu želim, ne bih se sjetila tražiti tako dražesno, nasmijano, miroljubivo, znatiželjno biće. Plače samo onda kad nešto zbilja treba. Jako ga volim. Iz dana u dan sve je aktivniji i nalazi mjesto u ovoj obitelji. Frano mu je totalni zakon i on ga najslađe može nasmijati.

 

Kad se sjetite Frana u tom razdoblju, postoje li sličnosti ili je svaki zaista priča za sebe?
Njih dvojica su različiti, Frano je bio drugačija beba. Bio je samozatajan, kakav je i danas. Vrlo je snažno znao provesti svoju volju. Bio je prelijepa beba, a i sad je lijep. Matija je šarmantan, ali obojica su dobra. Vjerujem da se to može razabrati i u najranijoj djetetovoj dobi. Sretna sam zbog toga. Jako ih volim.

Je li i Vaš pristup Matiji potpuno drugačiji, kao što ste i očekivali?
Sad uviđam da je pristup odredio Matija i da jasno pokazuje što mu treba. Dosta dobro komunicira sa svima nama, a i mi ga već razumijemo. Mijenja se iz dana u dan i s velikom radošću iščekujem novi dan u njegovu društvu.

Što Vas kod tog malog bića posebno oduševljava?
Oduševljava me njegova plemenita i mirna narav. Ponekad me tako duboko pogleda da mi se čini da mi čita dušu. Ima prekrasne velike plave oči, a posebno me oduševljava koliko sliči svom ocu − toliko da se pitam je li to moguće.

Imate li već nekakav dnevni raspored? I koji su Vam trenuci tijekom dana najdraži?
Matija je još mala bebica i sve je podređeno njemu, njegovom sisanju, sad već pomalo i dohrani i, naravno, njegovom spavanju. Tako, kad me pitate imamo li neko posebno vrijeme on i ja, rekla bih da imamo sve vrijeme on i ja. Ali, ipak, najdraži su mi trenuci kad se budimo − tad je posebno mio.

A imate li vremena odvojiti trenutak samo za sebe?
Pokušavam pronaći malo vremena za sebe, teško mi to uspijeva, ali trudim se. Rado se sama šetam kroz maksimirsku šumu… Ujedno i vraćam fizičku snagu odnosno kondiciju nakon porođaja.

I za kraj, kako biste jednom rečenicom opisali ljepotu života jedne žene i triju muškaraca – jedan odrastao, drugi polako odrasta, a trećem se trudite postaviti dobre temelje…
Full time job and…fun!

 

Intervju u cjelosti možete pročitati u Mami&Bebi br. 62