Mama

Anita Pokrivač: Paola je moj pokretač i inspiracija

anita pokrivač. paola pokrivač, moderna mama
Foto: Sanja Kukec

Anita Pokrivač čakovečka je dizajnerica koja je žene diljem Hrvatske osvojila svojim ženstvenim haljinama elegantnih krojeva. No, Anita je osvojila i simpatije majka i kćeri kada je Mother & Daughter Match kolekcijom predstavila haljine male i velike verzije za mame i kćeri. Kako živi i radi, te gdje crpi inspiraciju ispričala nam je moderna mama – Anita Pokrivač.

Vaš brend Anita Pokrivač design uskoro slavi šesti rođendan. U tih šest godina ispisali ste popriličan CV – od početnih koraka u rodnom Čakovcu, pa sve do otvaranja showrooma u Zagrebu. Kako je baviti se modnim dizajnom u Hrvatskoj?

Sve se radi i šiva u Čakovcu, mom rodnom gradu, ondje sam ostvarila prekrasne suradnje na koje sam jako ponosna. Modni dizajn uvijek je bio moj prvi odabir i, uvijek se našalim, plan B nije ni postojao. Samo plan da, ako radim ono što volim, ako vjerujem u sebe i svoj san, uz predan rad, ne može ne uspjeti. Kao u svemu, potrebno je vrijeme, ništa se ne stvara preko noći.

Rođena ste Međimurka i Vaš je posao krenuo iz Čakovca i sada se proširio na Zagreb gdje ste otvorili pogon, ali i showroom. Je li teško raditi na dvije adrese? Kako se snalazite, vi i obitelj?

Nije teško raditi na dvije adrese kad radiš ono što voliš. Tajna je u dobroj organizaciji. U Čakovcu je moj tata, koji mi izrazito puno pomaže kad je riječ o poslovnoj relaciji Čakovec-Zagreb, tako da je on velikim dijelom zaslužan da sve bude na vrijeme.

Je li teško izbalansirati posao i majčinstvo?

Ponekad je… pogotovo kad si samohrana majka. No Paola je od malena navikla biti sa mnom i kad radim, tako da nije bilo previše izbora. Posao koji volim i bezuvjetna  ljubav prema svom djetetu dali su mi neopisivu snagu koja me samo gurala naprijed. Samim time nastojim njoj pokazati da se sve može kad se hoće i da uvijek treba ići za svojim snovima. Da se ne boji. Ako joj to uspijem usaditi, napravila sam puno.

anita pokrivač. paola pokrivač, moderna mama
Foto: Sanja Kukec

Vaša kći Paola ima sedam i pol godina i bila Vam je inspiracija za popularnu kolekciju haljina za mame i kćeri? Kako je došlo do te neobične suradnje između vas i Paole?

Moja kći je najbolje što mi je život dao. I stvarno sam blagoslovljena i zahvalna na tome. Ona je moj pokretač, moja inspiracija, a često i moja najiskrenija kritika. Kako je rasla s mojim poslom, krpicama, haljinicama, oduvijek je htjela biti odjevena «kao mama». Ali inzistirala je da to sve bude isto, isti materijal, isti kroj haljine. Tako mi je dala inspiraciju da napravimo liniju Mother & Daughter Match na koju sam izrazito ponosna.

To je nešto što radimo nas dvije s ljubavlju i uvijek je toliko pozitivne energije kad stvaramo haljinice da je to jedno veliko slavlje. Ona dizajnira haljinice za djevojčice, pa je već sad moja partnerica u poslu.

Prvu kampanju za kolekciju Mama-kći snimili smo u mom rodnom Čakovcu, tako da je sve bilo kao jedan veliki povratak u moje djetinjstvo, koje sam mogla prenijeti na svoju kćer. Divna Sanja Kukec napravila je čarobne fotografije, a moja prekrasna prijateljica Ana Ude bila je zaslužna za make up. Paola i ja bile smo u ulozi modela i, kažem, ta prva, ljetna kolekcija posebno mi je u srcu.

Kolekcija za mame i curice vrlo je vesela, obojena i lepršava – kako izgleda Vaš i Paolin kreativni proces – tko vodi glavnu riječ?

Zajedno biramo materijale, Paola nekako zna što vole djeca, pa je slušam. I pustim je neka ona vodi glavnu riječ, onda ja prilagodim ženske modele dječjima, pa nekako zajedno objedinimo tu priču.

anita pokrivač. paola pokrivač, moderna mama
Foto: Sanja Kukec

Opišite nam Paolu, pretpostavljamo da kao riba u vodi pliva među vama i vašim tkaninama i krojevima?

Paola je posebna djevojčica. Znam da svaki roditelj to kaže za svoje dijete, ali nekako je toliko zrela, ponekad imam osjećaj da je ona meni mama, ne ja njoj. Puno učim od nje o životu. Jako voli krpice, obožava crtati, i mogu iskreno reći da je nadmašila moje crtanje. Kreativna je i voli stvarati.

U tome je od malena, ja je nisam ni na što silila, već sam je pustila da sama pronađe ono što je zanima. Sad je to kreiranje i crtanje, tko zna što će biti poslije. Tek joj je sedam i pol godina. U svakom slučaju, što god bio njezin san, ja ću joj biti velika podrška. Čime se god bavila u životu.

Odakle crpite inspiraciju za svoje kolekcije? Kako birate materijale i dezene?

Inspiraciju crpim iz svakodnevice… Volim život, volim proces kreiranja, stvaranja i jednostavno me to gura. Volim vidjeti kad se netko osjeća dobro u mojoj odjeći, to mi je najveća nagrada. Taj osmijeh i izjava: «Anita, ja se ne skidam iz tvoje haljine.»

Je li teže dizajnirati odjeću za klince ili za odrasle?

Pa, teže je za odrasle. Djeca su sama po sebi otvorenija i jednostavnija. I žene i djeca moj su izazov. Kad odjenu moju haljinu ili neki komad odjeće, pa vidim osmijeh i zadovoljstvo, nema veće nagrade.

anita pokrivač. paola pokrivač, moderna mama
Foto: Sanja Kukec

Za majke obično vrijedi pravilo da su jednostavnost i kosa u repu sasvim dovoljni, a Vi to vrlo vješto osporavate. Što biste preporučili našim čitateljicama za instantni glamur i na poslu i u parkiću?

Preporučila bih da uživaju u tome što su žene. Mi mame ponekad nemamo vremena za dotjerivanje od silnih obveza. Ali to je nešto što zaslužujemo. Često nas te obveze dovedu do toga da zaboravimo na sebe. Ja se radije ranije ustanem jer volim imati frizuru. Već se osjećam drugačije. Bolje. Samopouzdanije.

A što se odjeće tiče, igrajte se. Igrajte se sa svojim stilom, kombinirajte, nosite ono u čemu se osjećate kao kraljice, jer vi to i jeste, drage mame! Ako vam se nosi najljepša haljina u parkić, nosite ju! Ako ste danas na poslu raspoložene za ležeran stil, uz svoje najdraže tenisice, učinite to! Jer sve je u nama, i sve ide od nas. Kako zračimo, tako privlačimo.

Razgovarala: Lucija Anić