Zdravlje i prehrana

Zašto je baš avokado idealno voće za trudnice?

Pitajmamu Avokado

Ponekad se čini da je priroda jednostavno presavršena. Čini se da ima umijeće proizvesti hranu koja nalikuje onom dijelu tijela za koji je dobra. Nije li nevjerojatno da orasi, koji podsjećaju po malo na ljudski mozak, pospješuju moždane funkcije? Je li onda čudno što se trudnicama preporučuju to pravo “trudničko voće” – avokado?

Avokado je na listi super hrane i kako godine prolaze, popularnost mu ne opada. Pun je dobrih masnoća, bogat dijetalnim vlaknima te sjajan izvor folata.

Folati su jako važni jer tijekom rane trudnoće mogu umanjiti rizik od urođenih mana kod fetusa.

Neke nove studije vezane uz prehranu istražuju upravo važnost ove namirnice u trudničkoj prehrani, kao i u onoj majki koje doje.

Avokado je, otkriveno je, jedinstven što po masi sadrži puno veće količine hranjivih sastojaka folata i kalija koji obično nisu dovoljno zastupljeni u majčinoj prehrani. Usto, bogat je vlaknima i antioksidansima topljivim u lipidima koji su povezani s zdravljem majke te kvalitetom njezinog mlijeka.

Iako znamo da u svemu trebamo biti umjereni, nutricionisti tvrde da ne možete pojesti previše avokada. Dobar je u smoothijima, kao namaz na tostu, umak, možete ga poslužiti i s jajem na oko, u salati… izbora je puno, kao i koristi.

Foto: Freepik