Bebe i mališani

Začepljen nos kod djece je vrlo česta pojava

pitajmamu-zacepljen-nos

Začepljen nos je česta pojava kod beba, a pogotovo kod djece. Ponekad se radi o prehladi ili alergiji, a zajedničko im je što se radi o pojačanom radu sluznice nosa.

Nos je početak našeg dišnog sustava. Kroz njega dišemo, ali i mirišemo, dakle radi se o jednom vrlo važnom organu kako za naš opstanak tako i za naše doživljavanje svijeta. Važan dio anatomije tog našeg nosa je nosna sluznica odnosno prva crta obrane od respiratornih infekcija.

Sluznica nosa

Unutrašnjost nosa bogata je dobro prokrvljenom sluznicom i trepetiljkama koje koje pročišćavaju zrak koji udišemo. Dakle, nos je i mehanički i imunološki posložen tako da nas brani od antigena (uzročnika alergija) i mikroorganizama (uzročnika bolesti). Dnevno čovjek udahne više od 100 tisuća različitih vrsta mikroorganizama i vrlo se rijetko razboli.

Prvi mehanizam obrane imuniteta u dodiru s mikroorganizmima je sluznica, i to nosa, očiju i usta. Tim putem unosa virusa i bakterija dijete će najčešće i oboljeti. Stoga je vrlo važno i kako ta sluznica funkcionira.

pitajmamu-zacepljen-nos

Respiratorne infekcije, odnosno laički rečeno prehlade, javljaju se tijekom cijele godine, a najviše u jesen i zimu. Nakon dugog toplog ljeta djecu zatvaramo u grupe i učionice, gdje je zrak suh i prostorije se uglavnom nedovoljno provjetravaju. Tada nastaje plodno tlo za razvoj infekcija.

Sluznica nosa se prirodno vlaži, a u dodiru s virusima i bakterijama počinje proizvoditi prirodan sekret. Stoga je vrlo važno da sluznica bude stalno vlažna, odnosno da se prirodno vlaži.

Vlažan i hladan zrak pogoduje stvaranju prirodnog sekreta sluznice, a topao i suh zrak ju isušuje. Na suhu sluznicu vrlo lako slijeću bakterije, pa se i vrlo brzo šire. Vlažna sluznica stvara prirodnu barijeru između mikroorganizma i tijela, pa se dijete i teže razboli.

Začepljen nos

Jasno, kada sluznica pojačano radi proizvode se šmrklji. A taj sekret često dovodi i do začepljenja. Nosna kongestija dolazi zbog toga što membrane sluznice postaju otečene zbog upale krvnih žila. Nagomilani sekret u kombinaciji s otečenom sluznicom onemogućava normalan prolaz sekreta kroz nos.

Novorođenčad i začepljen nos

Bebe imaju prirodno vlažniju sluznicu od odraslih, pa često možemo čuti kako hrču dok dišu. No, problem nastaje kada se ta sluznica napuni sekretom jer bebe ne znaju disati na usta, već samo na nos.

Uzrok začepljenog nosa kod beba može biti zaostala plodna voda, ali samo u ranim danima nakon poroda, te prehlada.

Posebno je neugodno kada beba ima začepljen nos jer prvi problemi nastaju u hranjenju odnosno dojenju. Tada bebe ne mogu disati pa nastaju problemi, nezadovoljstvo i frustracije i kod bebe i kod roditelja.

Jednostavan test može vam pomoći utvrditi je li vašoj bebi začepljen nos. Ispod nosića postavite žlicu i gledajte magli li se prilikom disanja, ako je odgovor potvrdan vrijeme je za čišćenje nosića.

Kako novorođenčetu očistiti nos?
  1. djetetu okrenuti glavicu na stranu
  2. na okrenutu stranu ukapati nekoliko kapi fiziološke otopine kako bi se sekret razrijedio (ne štrcati ili špricati!)
  3. nosnim apsiratorom izvaditi sekret iz nosnice (ako je riječ bebici od nekoliko mjeseci pokušajte prvo ručnom pumpicom, pa tek onda nastavkom za usisivač)
  4. postupak ponovite s drugom nosnicom tako da bebinu glavicu okrenete na drugu stranu

Bebi obavezno čistite nosić prije hranjenja i prije spavanja.

Djeca i začepljen nos

Začepljen nos u djece je jednako česta pojava kao što su i ogrebana koljena. A posebice kada se kreće u vrtić. Naime, učestala izloženost raznim infekcijama kad – tad probije prvu crtu obrane imuniteta i napuni nosić.

Zato je klince vrlo važno i što ranije naučiti kako da sami ispušu nos!

Učenje se neće dogoditi preko noći već je to proces. Naime, radi se o sprezi usta i nosa, te njihove glavice, koja se mora savršeno koordinirati kako bi puhanje bilo uspješno. U tom procesu učenja klinci osim što će znati ispuhati nos, naučit će i  prepoznati kada im je nos pun i kada je vrijeme za pražnjenje te će te probleme moći i iskomunicirati s roditeljima.

Kada je riječ o starijim klincima, od dvije ili tri godine pa naviše, nosna sluznica je redovito izložena raznim napadima pa su češći i slučajevi začepljenog nosa. Prva obrana jest redovito ispuhivanje nosa i čišćenje sluznice nekakvom otopinom, a najbolja preventiva je fiziološka otopina.

Mokra nosna sluznica je sretna sluznica

Redovito vlaženje nosne sluznice u vrijeme kada dijete ide u vrtić može biti dobra preventiva začepljenom nosu.

Preventivno čišćenje nosa nekim oblikom hipertonične ili hipotonične otopine pomoći će sluznici u prirodnom stvaranju sekreta i prvoj obrani od mikroorganizama.

Također, ništa nije bolje za sluznicu i dišne puteve nego boravak na zraku. Izlaskom na svježi zrak sluznica reagira pojačanim lučenjem, a time se pojačava i njezino čišćenje. Osim toga, redovito pijenje vode u dovoljnim količinama pomoći će održavanju sluznice vlažnom.

Zašto je važno čistiti nos?

Začepljen nos kod klinaca i beba izaziva nelagodu. Osim toga, nestručno i pregrubo “rukovanje” nježnim dječjim nosićem može dovesti do oštećenja kože, a najprije do djetetovog odbijanja suradnje.

Stoga, polako i smireno u čišćenje nosa!

Nakupljeni sekret u nosu može izazvati razne probleme:

  • upala sinusa
  • upala srednjeg uha
  • upala donjih dišnih putova
  • poremećaje u hranjenju (ako je u pitanju beba)
Kada zvati liječnika?

Kao uvijek, liječnika ćete zvati kada bebi ili mališanu skoči temperatura, te ako ne uspijevate spustiti temperaturu. Izuzev toga, u početcima adaptacije na vrtić, bilo bi dobro da pedijatra obavijestite kada počne prvo jače curenje nosa, da vas savjetuje o potrebnim koracima.

Kada je riječ o starijoj djeci valja pripaziti na učestalost prehlada. Naime, ako je dijete sezonski prehlađeno može biti da je riječ o alergiji. Iako su respiratorne infekcije česte u proljeće, ako primijetite da klincu suze oči prilikom igranja na zraku, možda je u pitanju pelud.

Osim toga, učestalost prehlada možda nije problem vrtića, već trećeg krajinka. To je nakupina (kugla) limfnog tkiva koja se nalazi u nosnom dijelu ždrijela. Ona predstavlja mehaničku zapreku disanju, a i može biti žarište infekcije u kojem se nakupljaju bakterije koje se šire na srednje uho.

Foto: Freepik