Razvoj bebe

Razvoj bebe: 22 mjeseca

razvoj bebe, 22 mjeseca

Beba s 22 mjeseca zna točno što želi učiniti i bit će vrlo zadovoljna ako postigne željeni rezultat. Tek se uči upravljati osjećajima što je istovremeno uzbudljivo i frustrirajuće.

Što sada radi?

S 22 mjeseca mališan ima jaku volju i mogao bi se ponašati destruktivno, no to je samo faza. Otprilike u ovo vrijeme mogli biste ga početi učiti da nuždu vrši u kahlicu, ako smatrate da je spreman.

Klinci s 22 mjeseca imaju ideje o tome što žele učiniti i potrudit će se učiniti stvar onako kako žele da ispadne. Ovisno o rezultatu bit će ili sretni i reći to svima ili ljuti, pa će to svi znati.

Posesivnost i sramežljivost su također odlike 22 mjeseca. Pogotovo sramežljivost! Nemojte se čuditi ako će vam se vaš klinac od 22 mjeseca skrivati iza noge kada sretnete susjeda ili vašeg prijatelja kojeg se ne sjeća.

Odbijanje odlazaka na spavanje je realnost i bitka koju tek trebate dobiti. Ne žurite i stavljajte ih na spavanje. San im je potrebniji nego što bi oni htjeli da je.

Kako komunicira?

Mogao bi znati otprilike 70 riječi, uključujući glagole, te objasniti neke stvari. U dobi od 22 mjeseca vaš mališan će vam prepričavati neke stvari iz sjećanja, ali i prisjećati se susreta s njima bliskim osobama.

Kako možete pomoći?

Budite veoma strpljivi i pokušajte ne ljutiti se zbog njegovih ispada bijesa. Umjesto toga, pohvalite ga kada izgovori novu riječ ili počne upotrebljavati kahlicu.

Odlazak na spavanje, a pogotovo popodnevni drijemež, mogao bi postati prava bitka. Ne popuštajte jer im u toj dobi itekako treba san!

Foto: Pixabay