Razvoj bebe

Razvoj bebe: 21 mjesec

razvoj bebe, 21 mjesec

Beba koja ima 21 mjesec voli preslagivati stvari po svom ukusu i svoje igračke složiti po svom ukusu. Ovo je i vrijeme kada je dnevna rutina posebno bitna.

Što sada radi?

S 21 mjesecom mališanovo se razmišljanje razvilo i nije sve stvar pokušaja i pogrešaka. Mnogo uči oponašajući vas i mogao bi raditi stvari poput pranja svojih posudica za boju kada vidi vas za sudoperom. Oponašanje roditelja omiljena je igra klincu koji ima 21 mjesec.

Kako komunicira?

Sada već razumije duže rečenice i prepoznaje sve više predmeta i slika. Moći će povezati dva slična predmeta. Ovo je vrijeme kada će vam početi opisivati stvari prema sjećanju. Njegovu znatiželju probudite postavljanjem protupitanja i jednostavnih mozgalica poput “ako tate nema, gdje je?”

Kako možete pomoći?

Drugim ćete ljudima morati prevoditi ono što govori jer će izbrbljati mnogo izmišljenih riječi uz one prave, a vi ste već stručnjak za njegov govor. Klinci s 21 mjesecom vole oponašati svoje roditelje stoga će mu omiljena zanimacija biti čistiti ako i vi čistiti, kuhati kada i vi to radite. Pokušajte ih što više uključiti u vaše aktivnosti, slaganje parova čarapa je jako zabavno!

Dnevna rutina postavljena u ovoj dobio je izuzetno bitna, stoga se pobrinite da se zna vrijeme za spavanje i buđenje, kada i kako se peru ruke, što radimo s prljavom odjećom i slično.

Foto: Freepik