Razvoj bebe

Razvoj bebe: 18 mjeseci

razvoj bebe, beba

Bebe s 18 mjeseci pravo su malo čudo govora i pokreta. Pred njima je vrli novi svijet kojeg žele zgrabiti i rukama i nogama, a pritom vam i ispričati što sve vide putem.

Što sada radi?

S 18 je mjeseci mališan prilično aktivan, hoda, povremeno trči, čak se možda vozi na igrački autiću. Igre su mu razvijenije te bi već mogao dobaciti vam loptu i staviti jednu kocku na drugu. Beba s 18 mjeseci rado će skakati po krevetu, ali i kauču. Osim toga pjevanje i plesanje mogu biti omiljena aktivnost za vrijeme kišnih dana.

Ovo je dob u kojoj će se mališani nerado odvajati od svojih roditelja. U dobi s 18 mjeseci klinci postaju svjesni sami sebe, te se prestaju gledati kao ekstenziju roditelja. Tada postaju svjesni da roditelj može otići, ali i ne da će se vratiti.

Kako komunicira?

Bebi s 18 mjeseci je pamćenje dobro i zapamtit će kada mu nešto uzmete – čut ćete svoje ako mu se to ne svidi. Kada ne bude po njegovom, bit će razdražljiv. Sada je pravo vrijeme za učenje pjesemica i pamćenje jednostavnih plesnih pokreta. Također, čitanje će sada postati zabavno jer će beba s 18 mjeseci rado ponavljati za vama, te vam ispričati sve o svome danu.

Kako možete pomoći?

Dajte mu igračke koje može vući i gurati. To će mu pomoći u održavanju ravnoteže. Vrijeme je i za prve šetnje bez kolica, odaberite kraće rute, a pritom pričajte i opisujte što sve vidite i što vam se događa. Bebe u toj dobi rado će vam ispričati, pa makar rukama i nogama, što vide, te gdje žele ići.

Prilikom ostavljanja vaše bebe od 18 mjeseci na čuvanju budite čvrsti i recite da odlazite, ali i da ćete se vratiti. Nemojte se iskradati ili odlaziti kada vas ne gledaju.

Foto: Freepik