Razvoj bebe

Razvoj bebe: 14 mjeseci

razvoj bebe, beba

Beba s 14 mjeseci pravi je istraživač. Hodala beba ili ne do 14 mjeseci svladala je kretanje prostorom kojeg poznaje, a po vani to će činiti uz pomoć mame ili tate. Pokazivanje je još jedan novi talent koji bebe u ovoj dobio svladavaju, tako da će vam i komunikacija postati lakša.

Što sada radi?

S 14 mjeseci mališan najvjerojatnije hoda (premda su neki sasvim zadovoljni dok ih čekate da dopužu, stoga se nemojte brinuti ako još nije uspravno pokretan!), no past će ako izgubi ravnotežu. Sjeća se gdje je ostavio određeni predmet i potražit će ga na tom mjestu. Neke bebe u dobi od 14 mjeseci mogu samostalno piti iz kljunašice, ali to ne znači da će tako jednostavno ostaviti svoju omiljenu bočicu.

Kako komunicira?

Sada zna nekoliko riječi i govorit će ih usporedno s mnoštvom svojih brbljarija, no sve bolje razumije jezik i može pokazivati slike stvari koje poznaje. Osim toga, bebe u dobi od 14 mjeseci svladavaju i samostalno pokazivanje prstom, a poglavito stvari koje žele primiti u ruku. To znači da će komunikacija bebe s roditeljima postati malo lakša.

Kako možete pomoći?

Ako mališan još nije učinio prve korake, pustite ga neka se vodi sam prema sebi. Nemojte ga siliti, jer očito da nije spreman, ali se konzultirajte s pedijatrom. S bebom od 14 mjeseci možete igrati jednostavne igre u kojima ćete imenovati objekt, a beba na njega pokazivati prstićem. 14 mjeseci je, također, i dob u kojoj će bebu sve manje zanimati igračke, a više svijet oko nje. Postoji nepisano pravilo da u toj dobi mame dobivaju pratnju u kuhinji. Odvojite za bebu stvari s kojima se može igrati u kuhinji, poput plastičnih posudica ili kartonskih kuhinja. Sve može biti igračka dokle god je sigurno!

Foto: 123RF