Obitelj

Svađanje pred djecom – veliki ne!

svađanje

Mnoga su istraživanja pokazala da razina stresa zabrinjavajuće raste kod  djeteta koje gleda svađanje roditelja.

Stres, stres, pa opet stres – često nam se radni tjedan vrti upravo oko toga, i nije neobično da povremeno roditelji jednostavno puknu i krene svađanje ispred djeteta ili djece.

Mnoga su istraživanja pokazala da razina stresa u djeteta koje gleda svađanje roditelja zabrinjavajuće raste. Štoviše, čak i dijete koje spava registrirat će povišene, ljutite glasove i osjetiti učinak stresa.Kad vičete, djetetu, između ostaloga, šaljete poruku da je to način na koji odrasli rješavaju stvari kad negdje zapne, a to, složit ćete se, ne želite. Dobro je nekad riješiti nesuglasice pred djecom, ali pritom morate paziti kako.

Ovo su neki od modela koji su čak dobri za dijete:
1. Jedan roditelj plane na drugog, ali se odmah ispravi:

„Žao mi je, pod stresom sam, možemo li ponovo razgovarati o tome? Htio sam reći…“

Djeca će tako naučiti da se osoba može naljutiti, ali moramo snositi odgovornost za svoje emocije, ispričati se i početi ispočetka.

2. Roditelji razgovaraju o svojim različitim mišljenjima bez podizanja glasa.

Na primjer, ako s partnericom razgovarate hoćete li kupiti novi auto, vaše će dijete naučiti da osobe koje žive zajedno mogu imati različita mišljenja, poslušati jedna drugu, te doći do rješenja koje je dobro za oboje – sve s poštovanjem i ljubavlju.

Ako postane preglasno, budite spremni našaliti se i ostaviti raspravu za vrijeme kad ne budete imali publiku. Svakako zaključite ovu raspravu zagrljajem.

3. Primijetite da se sprema oluja, pa se dogovorite da to raspravite kasnije.

Ovo se treba odigrati prije nego što dođe do povišenih tonova – jer u protivnom šaljete poruku da je vikanje u redu. Pozovite dijete, pa mu recite: „U redu je naljutiti se… Možeš se ljutiti na nekog i voljeti ga istovremeno… Mama i ja se uvijek pomirimo.“ Ovakav je model ključan da bi se dijete osjećalo sigurno.

Ako ste se svađali pred djecom pa sad paničarite – nemojte. Svi su se barem jednom posvađali pred djetetom! No, nemojte da vam to postane uobičajeno! Jer ove posljedice nisu nešto s čim se želite igrati… Uvijek svaku raspravu završite ako je ikako moguće zagrljajem.

Foto: Freepik