Obitelj

Braća i sestre stalno u svađi? Jeste li čuli za STOP gumb?

Braća i sestre

Braća i sestre, poznato je, svađaju se… i to puno! No, koristeći jednu jednostavnu tehniku ljubav može prerasti u životno prijateljstvo. Iako vas u očaj bacaju konstantna svađanja i prepiranja, ona su normalna.

Braća i sestre svađat će se iz različitih razloga: jer im je dosadno, jer su gladni, jer su ljutiti, jer su nervozni, pa čak i zato što su jedine dvije osobe u prostoriji.

Taktika koju vam mi otkrivamo može biti mališanima poprilično zabavna, a vama bi mogla pomoći u rješavanju sukoba. No, nemojte je početi prakticirati usred sukoba, kako biste baš taj sukob riješili. Pričekajte da se
glave ohlade. Potrebna su vam dva komada papira, pastele i mirno mjesto gdje svi možete sjesti na pod.

Posjednite klince na pod i započnite razgovor opisivanjem situacija u kojima su se posvadili, ali – koristite neoptužujuće riječi.

Dakle, umjesto da kažete: Sjećaš li se kada si gurnula brata s bicikla?, recite: Sjećaš li se kada si pao s bicikla? ili Sjećate li se kada su se mama i tata naljutili jer ste se potukli?
Pa nastavite: Zar ne bi bilo odlično da postoji magični stop-gumb koji bismo mogli stisnuti svaki put kada počnemo raditi stvari koje ne bismo smjeli? I objasnite da ponekad, kada smo umorni, gladni ili ljutiti, radimo stvari za koje znamo da ne smijemo raditi.

STOP GUMB

Potom im objasnite da ćete svi nacrtati magični stop-gumb, ali da ga najprije morate zamisliti. Neka svi zatvore oči i na glas kažu kako zamišljaju svoj magični gumb. Vi vodite mališane kroz razmišljanje. Neki gumbi su okrugli, a neki kockasti…

Magični gumb u njihovoj glavi može izgledati baš onako kako oni žele! Ako su vaši klinci premaleni za crtanje, nema
veze! Vi ćete umjesto njih crtati gumb, ali uz njihove upute. Budite pažljivi i koristite puno pitanja poput: Koje će boje i oblika biti gumb?

Vi također nacrtajte svoj gumb. Budite iskreni, prema sebi i prema djeci, pa priznajte da i vama treba taj gumb.

STOP!

Nakon toga ćete objesiti gumbe na vidljivo mjesto tako da ih pojedini član obitelji može stisnuti. Provedite pokusnu vježbu u kojoj ćete jedan po jedan trčati po sobi i kada drugi kaže STOP, morat ćete se brzo zaustaviti i stisnuti svoj
gumb. Tu vježbu možete provoditi koliko god dugo želite, odnosno dok god klincima ne postane navika stisnuti gumb svaki put kada požele prekinuti svoje neprihvatljivo ponašanje.

PRAKSA

Nakon što klinci stisnu svoj magični gumb ili kvaku, vrijeme je za razgovor o ponašanju. Najprije se pobrinite za
ranjenike ako ih ima, ali da pritom ne optužujete krivca. Tako nećete svu pozornost prebaciti na loše ponašanje, nego ćete si dati mogućnost da se priberete i opustite prije nego što krenete u medijaciju, odnosno mirenje.

Započnite razgovor tako što ćete ih pozvati da se sjednu i opuste se, te koristite njihove argumente. Primjerice, kada sestra kaže da joj brat ruši kockice, istaknite njezine osjećaje i kažite da shvaćate da želi da brat prestane sa svojim
ponašanjem. Bratu se obratite nakon toga, ali nemojte mu nuditi rješenje, već ga potaknite da sam kaže zašto je to napravio i što misli zbog čega se sestra ljuti. Tako će i jedno i drugo dijete naučiti kako konstruktivno izražavati svoje emocije i kako rješavati sukobe… bez drame.

Braća i sestre jesu ponekad kao psi i mačke, no to ne znači da se ne mogu slagati, zar ne!?

Foto: Freepik